fallback

Щатските банки с изгодни оферти за ипотеки, купувачите обаче изчакват

Наред със спада на цените на жилищата се наблюдава и поевтиняване на наемите

21:24 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големите щатски банки започват да предлагат ипотечни кредити с фиксирана лихва под 5 на сто, след като правителството стартира купуването на ипотечни облигации с цел подкрепа на пазара на имоти.

JPMorgan Chase рекламира на сайта си 30-годишен ипотечен заем с лихва от 4,75 на сто, Wells Fargo има оферта за лихва от 4,875%, а Bank of America – от 5 на сто. Предложенията са за клиенти с отлична кредитна история.

По-рано тази седмица Федералният резерв започна да купува ипотечни облигации на стойност 500 млрд. долара, гарантирани от Fannie Mae, Freddie Mac и Ginnie Mae, за да помогне за намаляване на лихвите по ипотеките.

Очакванията обаче не са оптимистични. Ниските лихви може да доведат до повече рефинансирания на ипотеки, но да не насърчат закупуванията на жилища заради изгубените над 2 млн. работни места през 2008 г., пише Bloomberg.

Freddie Mac съобщи днес, че средното ниво на фиксираните лихви по 30-годишните ипотечни заеми в страната е паднало за десета поредна седмица до рекордно ниско ниво – 5,01 на сто спрямо 5,10 на сто седмица по-рано.

Наред с новините за рекордни спадове на цените в различни сегменти на жилищния пазар, стана ясно и че се наблюдава поевтиняване на пазара на наеми, което допълнително ще намали броя на желаещите за купят жилище.

Дори ако лихвите станат достатъчно ниски, домакинствата, които купуват жилище за първи път, ще изчакат една година и ще продължат да живеят под наем, тъй като има много изгодни оферти, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 28.08.22 г.
fallback