fallback

Близо 9% спад в цените на новите жилища в Казахстан през 2008 г.

С 8,7 на сто са спаднали цените на нови жилища, а с 20,4% - тези на съществуващи домове в Казахстан през изминалата година

14:20 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

С 8,7 на сто са се понижили цените на жилища на първичния пазар в Казахстан през 2008 г., съобщава РИА Новости. Спадът в цените на вторичния пазар пък е в размер на 20,4%.

За сравнение през 2007 г. цените на новите жилища в Казахстан са отчели ръст от 30,2 на сто, а тези на съществуващите домове са се повишили с 42,6%.

След разразилата се финансова криза ипотечното кредитиране в Казахстан се сви, паднаха цените на жилищата, а работата по много строежи е прекратена, отбелязва агенцията.

Правителството на Казахстан възнамерява да отдели 5 млрд. долара за разрешаването на проблема с ипотечните кредити. За тази цел ще бъде изтеглен заем в размер на 3 млрд. долара от казахстанския национален фонд "СамрукКазына", а останалите 2 млрд. долара ще бъдат допълнително привлечени от средствата, натрупани от пенсионните фондове. Досега средствата, събрани от казахстанските пенсионни фондове, можеха да се използват само за гарантиране на държавните финансови инструменти.

Специалната програма за ипотечните кредити и за развитието на жилищния сектор ще действа само по отношение на незавършените строежи на жилищни сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:32 | 04.09.22 г.
fallback