fallback

Търсенето на магазини под наем в София стабилно през 2008 г.

Повечето брокери прогнозират, че търсенето ще се запази на същото ниво и през 2009

17:04 | 07.01.09 г.

Търсенето на магазини за ползване под наем по търговските улици в центъра и кварталите на София е било силно през изминалата година, сочи анкета на Investor.bg сред няколко от агенциите за недвижими имоти в столицата.

Според Рентал София разлика в търсенето на магазини под наем спрямо преходни години няма, особено що се отнася до по-хубавите места и то няма да бъде повлияно от световната криза. Единствено засегнати от кризата ще са спекулативните сделки, които вече са почти изчезнали.

Мнозинството от брокерите прогнозират, че търсенето ще се запази на същото ниво. Според брокер от Кроспойнт обаче търсенето ще е ограничено до хората, които вече имат развит бизнес.

Най-търсените магазини под наем през изминалата година са на по-оживени места на цена от 250 евро до 1000 евро на месец с площ 10-15 кв, поясняват от Кроспойнт, а от Сторно посочват средна стойност от 500 евро месечно за магазини с площ от порядъка на 30 до 50 кв. м. От Рентал коментират, че класификация „най-търсени“ не може да има, защото няма свободни площи, които да се предлагат.

Що се отнася до средните наеми на магазини за 2008 г. от Корект Имоти казват, че в идеалния център наемите варират между 50-100 евро на кв. м, а по периферията са около 40 евро на кв. м. В зависимост от локацията (дали е на главна улица или е в по-закътаните улици) диапазонът на наемите на кварталните магазини е от 7 до 15 евро на кв. м.

По отношение на целите, за които се наемат магазините, отговорите на брокерите отново се разминават. По думи на представители от Рентал София магазините, които са отдавани под наем, често са превръщани в офиси, особено в случаите, когато наематели са банкови институции. По наблюдения на Сторно обаче магазините се използват за търговия и рядко се преоборудват за офис, тъй като търсенето на офиси може да се поеме изцяло от офис сградите.

Във връзка със световната криза делът на хората, които вземат под наем магазини, се увеличава спрямо тези, които ги купуват, смятат от Корект Имоти. Според Рентал София обаче никой не продава магазини:

„Няма логика да се продава нещо, което ти носи 2000 евро приход месечно“, коментират от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 08.09.22 г.
fallback