fallback

Планираните продажби на жилища в САЩ с по-голям спад от очакванията

Индексът на планираните продажби на вторичния пазар е паднал с 4% през ноември

18:11 | 06.01.09 г.

По-малко американци са подписали договори за покупка на съществуващи жилища през ноември заради влошаването на кредитните пазари и пазара на труда, съобщи Bloomberg.

Индексът на планираните продажби на жилища на вторичния пазар в САЩ е паднал с 4% до стойност от 82,3, най-ниската стойност от началото на статистиката през 2001 г., спрямо ревизираните 85,7 за октомври, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Медианната прогноза на 34 икономиста в проучване на агенцията беше за намаление на продажбите от 1% след първоначално отчетения спад от 0,7% за предходния месец. Прогнозите варираха от спад от 5% до ръст от 1,5%.

Планираните продажби са намалели и в четирите основни региона на Щатите. В североизточната част на страната се регистрира понижение на продажбите от 7,2%. В Средния Запад спадът е 6,7%, в западните щати – 2,4%, а в южните - 2,2%.

Данните определено са повлияни от кредитната криза, коментира Джошуа Шапиро, главен икономист в Maria Fiorini Ramirez Inc. в Ню Йорк. „Продажбите на жилища надали ще стигнат дъното, докато цените продължават да търпят корекция. Далече сме от дъното“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 05.09.22 г.
fallback