fallback

Nationwide: Безотговорно е да се прогнозира жилищния пазар в момента

Доколко се сбъднаха прогнозите за цените на жилищата във Великобритания на водещите ипотечни институции?

17:35 | 06.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Безотговорно“ е да се правят прогнози за пазара на жилища в момента предвид факта, че той е зависим до голяма степен от доверието на потребителите и бизнеса. Това пише Ройтерс във връзка с прогнозите на водещи ипотечни институции за жилищния пазар във Великобритания през 2009 г.

Днес от Nationwide Building Society съобщиха, че потребителското доверие на Острова се е понижило до най-ниското си ниво за последните поне четири години.

За 2008 г. от Nationwide бяха прогнозирали, че цените на жилищата ще останат стабилни и ще отчетат нулево понижение. За сравнение спадът в цените, който компанията регистрира в края на годината, беше 15,9%.

Подобни бяха прогнозите за 2008 г. и на Halifax, която отчете понижение от 18,9% в цените на жилищата. От Halifax също не са направили прогноза за 2009 г. поради придобиването на нейната компания майка HBOS от Lloyds TSB.

От Rightmove, които миналата година са очаквали повишение на цените на жилищата от 3-4%, са отчели спад от 6,3% за 2008 г. За тази година те очакват спад от 10%. Също такъв спад сочат и прогнозите на компанията Hometrack, която за миналата година е отчела понижение в цените от 9,7%.

Спадът на цените на жилищата във Великобритания не показва признаци за спиране и през 2009 г., след като миналата година се засили повече дори в сравнение с рецесията от 90-те години, коментира изданието. Цените ще продължават да се понижават и през 2009 г., тъй като банките ще продължават да ограничават кредитирането, а икономиката изпада в още по-дълбока рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 06.09.22 г.
fallback