fallback

Спад от 1,2% в офис наемите в САЩ за четвъртото тримесечие

Това е най-резкият спад за тримесечие от 2003 г. насам

12:57 | 06.01.09 г.

Наемите на офис площи в САЩ са се понижили с 1,2% през четвъртото тримесечие, като се отчитат и отстъпки като гратисни периоди, в които не се плаща наем, сочат данни на изследователската фирма Reis Inc, цитирани от Wall Street Journal. 

Това е най-резкият спад за тримесечие от 2003 г. насам. За сравнение, наемите през 2007 г. се покачиха с 10,6%. Наемните нива са се понижили в 65 от 79-те пазара, разгледани от Reis.

Доскоро бизнес имотите демонстрираха по-добри резултати от жилищните имоти, но напоследък нарастващото ниво на незаетост на площите затруднява все повече собствениците на хотели, офис сгради, магазини и други инвестиционни имоти.

Според някои повечето наематели освобождават офиси или просто не пристъпват към наемане на нови в опит да пестят максимално. Само 5 до 10% от наемателите с изтичащи договори за наем са заинтересовани от наемане на по-голямо пространство за разлика от 20% в нормални времена, казва Чък Шрайбър, изпълнителен директор на агенцията KBS Realty Advisors.

През 2008 г. офис наемателите са освободили с близо 4 млн. кв. м по-голяма площ, отколкото са усвоили. В резултат на това нивото на незаетост при офис площите в САЩ се е покачило до 14,4% от 12,6% за предходната година

Пазарите, най-сериозно засегнати от кризата във финансовия и жилищния сектор, са регистрирали най-резките понижения в наемите на офиси. Наемите в Ориндж Каунти, Калифорния, са с най-голям спад от 3,6% за четвъртото тримесечие. В Ню Йорк спадът е бил 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 19.08.22 г.
fallback