fallback

Пекин обеща евтини жилища за милиони семейства с ниски доходи

Правителството заяви, че цените на имотите в страната остават твърде високи

10:55 | 06.01.09 г.

Представители на китайското правителство заявиха, че цените на имотите в страната остават твърде високи за много китайци и обещаха да осигурят евтини жилища за милиони семейства с ниски доходи.

„Ще свършим работата... събиране на средства и осигуряване на земя, за да сме сигурни, че целта да се стимулира строителството на евтини жилища може да се реализира“, е заявил заместник-министърът по жилищните въпроси Ци Дзи по време на пресконференция, цитиран от АФП.

В изявление преди пресконференцията от правителството са заявили, че цените на жилищата остават твърде високи за голям брой китайци. „Цените малко паднаха, но имотите остават недостъпни за обикновените хора. Ключът да се съживи пазара на имоти е да се определят разумни цени“, се казва в него.

През декември Пекин обяви пакет от стимули за сектора на недвижимите имоти, който има за цел да помогне да се осигурят жилища за 7,5 млн. семейства с ниски доходи в градовете и 2,4 млн. домакинства в бедните райони през следващите три години.

Като част от пакета тази година правителството ще събере субсидии за централните и западните провинции, за да им помогне да строят повече евтини жилища, са съобщили от комисията за национално развитие и реформи. Предвижда се още да бъде подобрена кредитната подкрепа за предприемачи, които строят евтини жилища, а местните власти ще бъдат поощрени да увеличат инвестициите си.

Жилищният пазар в Китай губи скорост заради пресъхването на търсенето на фона на глобалната финансова криза и срива на местния капиталов пазар. Цените на градските имоти са се повишили с 0,2% на годишна база през ноември, по-слабо от отчетеното повишение от 1,6% през октомври. Това е най-слабият ръст от над три години, сочат официални данни на правителството.

Миналия месец анализатори коментираха, че резкият спад на пазара на имоти в Китай застрашава глобалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 08.09.22 г.
fallback