fallback

Критикуват проект за нова централа на ЕЦБ

Миналия месец ЕЦБ поднови търга за изграждането на престижна сграда на мястото на бивше търговско средище в близост до банковия център на Франкфурт

12:57 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Проектът на Европейската централна банка (ЕЦБ) за нов главен офис във Франкфурт стана обект на язвителни критики от страна на изпълнителния директор на строителната компания Hochtief Херберт Люткетщраткьотер, цитиран от Financial Times.

През декември ЕЦБ поднови търга за изграждането на престижна сграда на мястото на бивше търговско средище в близост до банковия център на Франкфурт.

Миналата година проектът бе спрян, след като на търга се яви само един участник, който предложи да реализира проекта за 1,4 млрд. евро, докато бюджетът на ЕЦБ бе 500 млн. евро.

Вследствие на това ЕЦБ реши да раздели търга на 15 части, обхващащи различни фази от проекта. Според шефа на Hochtief обаче тази стратегия е погрешна, тъй като според него банката се опитва да спести допълнителните разходи, свързани с риска, съпровождащ проекта.

„Считам за авантюристично, когато един проект се раздели на 14 или 15 отделни част, без да има силна страна, която да управлява цялостния проект, само за да се избегне плащането на рисковата премия“, коментира той.

„Само защото някой не е склонен да плаща за съпровождащите рискове, те няма да изчезнат. Предвиждам, че такива проекти ще се окажат по-дълги, но по-малко предвидими, по-скъпи и качеството вероятно ще бъде по-ниско.“

Неговите коментари са иронични, тъй като, в условията на настоящата криза, от ЕЦБ неколкократно са изтъквали погрешното изчисление на рисковете на финансовите пазари от страна на банките, пише изданието.

Според плановете на австрийските архитекти Coop Himmelb(l)au проектът предвижда изграждането на многоетажна офис кула, което ще превърне евентуалната нова централа на ЕЦБ в знакова сграда за европейска институция, пише FT.

Проектът вече е бил значително забавен и неговото завършване сега се планира за 2014 г., което е поне две години по-късно в сравнение с първоначалните планове.

От ЕЦБ коментират, че разделянето на проекта е имало за цел да бъдат привлечени оферти и от по-малки строителни компании. Големи строителни компании като Hochtief все повече отбягват германския строителен пазар, тъй като те могат да генерират значително по-висока доходност в други западни страни, както и в развиващите се икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 08.09.22 г.
fallback