fallback

Цените на жилищата в Испания с 3% годишен спад

Понижението е водено от цените на съществуващите жилища, които са спаднали с 8,6%

13:26 | 30.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищните имоти в Испания са отбелязали понижение от 3% на годишна база през третото тримесечие след рязък спад в стойността на съществуващите жилища. Това сочат данни на Националния статистически институт на страната (INE). Понижението се сравнява със спад от 0,3% за периода април-юни.

Цените за третото тримесечие са се понижили с 1,7% на тримесечна база, в сравнение със спад от 0,3% за второто тримесечие, сочи статистиката.

Ръстът в цените на жилищата ново строителство в Испания се е забавил до 3,7% на годишна база през третото тримесечие, в сравнение с 5,3% през второто. Цените на съществуващите жилища са спаднали с 8,6%.

Спадът през второто тримесечие също бе воден от понижение на цените на съществуващите жилища, които спаднаха с 4,9%, в сравнение с ръст от 5,3% при новите жилища.

За първото тримесечие цените отбелязаха ръст от 2,8%, като старите жилища поевтиняха с 0,7%, а новите поскъпнаха със 7,2%, сочат данни на INE.

По данни на испанския регистър за имоти College of Registrars продажбите на жилища в страната са се понижили с 30,5% на годишна база през третото тримесечие.

Средната цена на жилищата в Испания се е понижила с 3,94% на годишна база през третото тримесечие до 140 193 евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
fallback