fallback

Австрийската Immofinanz не изключва още обезценки на активите

Ако пазарът внезапно се влоши, тогава съществува риск от още обезценки, казва изпълнителният директор на компанията

12:50 | 30.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийската строително-инвестиционна компания Immofinanz не изключва възможността за още обезценки на активите през следващото тримесечие, ако пазарните условия продължат да се влошават, е заявил нейният изпълнителен директор Томас Клайбл пред австрийското издание daily Kurier.

Компанията отчете загуба преди лихви и данъци от 1,85 млрд. евро в сравнение с печалба от 431,6 година по-рано, след като нейното подразделение за имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Immoeast бе засегнато от значителни обезценки на портфолилото от имоти поради спрени проекти.

„По реалистични преценки смятам, че това ще бъде всичко, но ако пазарът внезапно се влоши, тогава съществува риск от още обезценки“, казва Клайбл.

Компанията, която се нуждае от 110 млн. евро до края на годината, за да може да продължи дейността си, през октомври съобщи, че обмисля евентуално сливане със своето дъщерно дружество Immoeast.

Според анализатори обаче такова сливане ще постави акционерите на Immoeast в неизгодна позиция, тъй като те ще бъдат обременени от задълженията на Immofinanz при евентуална сделка.

„Имаме добри аргументи за сливане между компаниите“, казва Клайбл, който стана изпълнителен директор през октомври. „След като разрешим кредитните проблеми вътре в компанията, тогава ще имаме добри предпоставки за сливане през следващите една-две години“.

Цените на акциите на двете компании отчетоха сериозни понижения от началото на годината, след като те трябваше да обявят значителни обезценки на активите си в ЦИЕ и заради опасенията на акционерите, свързани с корпоративното управление.

През септември Immoeast съобщи, че смята да замрази или да се откаже от проекти на стойност 2 млрд. евро. У нас тя има няколко проекта за изграждане на ваканционни имоти и офис площи. Участва и в проект за строителството на търговски център във Варна, който наскоро получи разрешително за строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
fallback