fallback

Държавата ще осигури спасителна помощ на руски жилищен гигант

PIK Group е сред руските компании за имоти, които бяха най-тежко засегнати от кризата

11:35 | 30.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Руската група за имоти PIK Group, която е сред най-големите жилищни строители в страната, съобщи, че е била включена в списъка с компаниите от стратегическо значение, които ще могат да получат държавна помощ.

Списъкът с приоритетни компании е изготвен от руското правителство под инструкциите на премиера Владимир Путин. Той включва компании от различни сектори на индустрията, които се смятат основни за развитието на руската икономика. Включването в него зависи от различни критерии, сред които минимални годишни приходи от 15 млрд. рубли, най-малко 4 хил. служители и др. Помощта включва държавни гаранции при банково финансиране, лихвено субсидиране, допълнителни капиталови инвестиции, отложени данъчни плащания, държавни поръчки и др.

PIK Group е сред руските компании за имоти, които бяха най-тежко засегнати от кризата. Миналия месец тя отчете над 98% спад в цените на акциите си от техния пик миналата година.

Компанията е основана през 1994 г., откогато е изградила над 6,5 млн. кв. м жилищна площ, представляващи 110 хил. жилищни единици. Към декември 2007 г. тя имаше активи в размер на 5,2 млрд. долара, приходи от 2,7 млрд. долара и 15 хил. служители.

PIK Group, която наред със строителната дейност има също ипотечен бизнес и произвежда строителни панели, съобщи, че може да съкрати персонала си с между 15 и 35%, в зависимост от локацията им и вида бизнес на отдела, в който работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 28.08.22 г.
fallback