fallback

Акционери ще съдят германска ипотечна компания заради подвеждащи съобщения

Недоволните акционери са наели германската правна кантора Rotter Rechtsanwalte, възмутени от спад от над 30% в цената на книжата на компанията през януари

11:11 | 30.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Германската група за ипотечно кредитиране Hypo Real Estate Holding и нейните директори може да бъдат подведени под съдебна отговорност от страна на своите акционери заради предполагаеми подвеждащи съобщения за това как кризата се е отразила на компанията, пише PropertyEU.

Недоволните акционери са наели германската правна кантора Rotter Rechtsanwalte, възмутени от спад от над 30% в цената на книжата на компанията през януари.

Спадът е бил причинен от шокиращо съобщение на компанията, че очаква загуби за четвъртото тримесечие на 2007 г. в размер на 390 млн. евро поради инвестиции в ценни книжа, обезпечени с дългови инструменти.

От Rotter Rechtsanwalte казват, че след август 2007 г. компанията неколкократно е уверявала инвеститорите, че не е засегната от кризата. От юридическата компания казват също, че акционери, които са придобили акции в нея между 3 август и 14 януари, може да успеят да възстановят загубите си на основание „подвеждащи съобщения“ според германския Закон за търговия с ценни книжа.

От компанията все още не са коментирали евентуалния иск на акционерите, но в кратко съобщение обявяват, че са прекратили договорите на четирима членове на борда на директорите.

През октомври компанията си осигури спасителна помощ в размер на 50 млрд. евро от публично-частен консорциум, за да покрие задълженията си.

Миналия месец Hypo Real Estate съобщи, че очаква загуба преди данъци от 3,1 млрд. долара за третото тримесечие на годината. Преди дни тя обяви план за преструктуриране на дейността, който включва съкращаване на около 40% от служителите й.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 28.08.22 г.
fallback