fallback

Австрийската Immofinanz с поредна рекордна загуба заради дейността си в ЦИЕ

Immofinanz отчете загуба преди лихви и данъци от 1,85 млрд. евро в сравнение с печалба от 431,6 година по-рано

14:44 | 29.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Изпадналата в затруднено положение австрийска строително-инвестиционна компания Immofinanz отчете рекордна загуба за първата половина на финансовата си година (до 31 октомври) поради негативни преоценки и отписвания в своето подразделение за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), съобщиха от Immoeast.

Immofinanz отчете загуба преди лихви и данъци (негативна EBIT) от 1,85 млрд. евро в сравнение с печалба от 431,6 година по-рано. Загубата преди данъци е 2,65 млрд. евро.

Миналата седмица Immoeast също съобщи за загуба от 1,9 млрд. евро за периода.

По-рано този месец Immofinanz представи пред своите шест главни кредитори план за преструктуриране на компанията. Днес от компанията съобщават, че банките са се съгласили принципно да предоставят необходимото финансиране, но все още разглеждат мерките.

Компанията каза, че се нуждае от 110 млн. евро до края на годината, за да продължи дейността си. Наред с това на нея са й необходими още 150 млн. евро до края на април, за да избегне ликвидна криза.

Наред с това в компанията тече и полицейско разследване във връзка със съмнения за злоупотреба и друг вид измами.

От компанията, която по-рано тази година отстрани изпълнителния и финансовия си директор, не дават прогнози за цялата финансова година, но казват, че кризата ще продължи да се отразява негативно на проектите й, а по-слабият ръст ще засегне търсенето на бизнес имоти.

За първото тримесечие на финансовата година от Immofinanz обявиха загуба от 190,7 млн. евро, за която също обвиниха дейността си в региона.

През септември Immoeast съобщи, че смята да замрази или да се откаже от проекти на стойност 2 млрд. евро. У нас тя има няколко проекта за изграждане на ваканционни имоти и офис площи. Участва и в проект за строителството на търговски център във Варна, който наскоро получи разрешително за строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 20.08.22 г.
fallback