fallback

Български милионери могат да кандидатстват за щатски визи с покупка на имот

Срещу 1 млн. долара инвеститорите получават два апартамента в жилищен комплекс, както и възможност да кандидатстват за постоянна виза, предлага компания за имоти

18:07 | 23.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията за недвижими имоти Century 21, която има представителство в България от 2 години, може да съдейства за покупката на имот в САЩ, чрез която купувачът може да кандидатства за постоянна виза за САЩ, съобщиха от компанията.

В средата на септември, Службата по имиграция в САЩ е избрала луксозния комплекс Лейк Буена Виста Ризорт и СПА в Орландо, Флорида, да участва в специална имиграционна програма, според която инвеститорите в комплекса могат да кандидатстват за постоянен жителски статут.

Американското правителство е отделило 10 хил. визи в категорията предприемач-инвеститор, позната като ЕВ-5.

Срещу 1 млн. долара инвеститорите получават два апартамента, както и възможността да кандидатстват за постоянна виза. Инвестицията се осъществява чрез Century 21. За България и Македония са предвидени 70 обзаведени апартамента, които ще бъдат придобити от 35 инвеститори.

За Investor.bg от компанията казаха, че към предложението вече има интерес и около 10 души са се обадили да се информират за възможността.

От американското посолство в България коментираха за Investor.bg, че самото закупуване на апартамент не е достатъчно условие за кандидатстване за виза.

"Инвеститорските визи не се издават лесно, а и у нас досега няма такава практика", казаха от посолството. Оттам уточниха, че програмата ЕВ-5 е съвсем нова и е стартирала пилотно в няколко щата. Като такава не се знае с какъв успех ще бъде реализирана. От посолството уточниха, че тя изисква инвестиция минимум от 500 хил. долара, като има условие инвеститорите да създадат определен брой работни места в целеви региони в САЩ. От посолството съветват кандидатите да ползват услугите на юрист, тъй като процесът по кандидатстване е сложен.

От Century 21 пък казаха, че тяхното предложение не изисква купувачите на имоти в Буена Виста да създават работни места, тъй като самият продавач на апартаментите е поел ангажимент да създава 10 работни места за всеки продаден апартамент.

Постоянни визи освен за инвеститорите се издават и за техните семейства. За целта е нужно купувачите да докажат чисто криминално минало и произход на парите. Нужните средства могат и да бъдат банков заем или дарение от близък.

Комплексът разполага с хотелска част, търговски център, ирландски пъб, както и СПА комплекс на 4 хил. кв. м. Буена Виста е разположен на една миля от увеселителния комплекс Дисниленд. В близост има голф игрище, а най-близкото летище е на 20 км, казват от компанията.

ЕВ-5 е специална правителствена програма за имиграция чрез инвестиции. Тя е предназначена за бизнесмени, които са инвестирали или активно инвестират в нов бизнес в САЩ. Правителството отпуска 10 хил. такива визи годишно.

Инвеститорите могат да придобият разрешително за постоянно пребиваване, ако създадат нова компания или придобият съществуваща, която преструктурират и в резултат на това бъде учредена нова компания. Също така инвеститорите могат да кандидатстват за виза при положение, че разширят със 140% броя на работните места или стойността на съществуващ бизнес или като запазят всички работни места на бизнес, изпаднал в затруднено положение и е изгубил 20% от своята стойност през последните 12 до 24 месеца. Наред с това бизнесмените трябва да са инвестирали или в момента да инвестират поне 1 млн. долара в нов бизнес или 500 хил. долара в бизнес в определени целеви региони с висока безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
fallback