fallback

Умножават се кандидатите за парче от спасителния пакет на САЩ

Строителните предприемачи в страната поискаха да бъдат включени в спасителната програма за 700 млрд. долара

10:20 | 23.12.08 г.

Три доклада, които ще бъдат публикувани днес, се очаква да представят мрачна картина на жилищния пазар в САЩ и останалата част от икономиката, а същевременно със задълбочаването на рецесията все повече компании се нареждат за парче от държавния спасителен фонд от 700 млрд. долара, пише АР. 

От Уол Стрийт прогнозират, че за третото тримесечие брутният вътрешен продукт се е понижил с 0,5% на годишна база. Това би съответствало на прогнозата, направена преди месец, но икономистите вярват, че малкият спад ще бъде последван от много по-голям през настоящото четвърто тримесечие.

От Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) се очаква да съобщят, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ за ноември са намалели с 1,6% до годишна стойност от 4,9 млн. при отчитане на сезонните колебания, сочи медианната прогноза на анкетирани от Thomson Reuters икономисти.

Данните за продажбата на нови жилища, изготвяни от министерството по търговия в САЩ, вероятно ще посочат спад от 3% до 420 хил. през ноември. Продажбите на нови жилища през октомври са били най-слабите от почти 18 години насам.

Строителните предприемачи в сектора на бизнес имотите съобщиха в понеделник, че също може да отправят искане за част от спасителния фонд на стойност 700 млрд. долара. От Real Estate Roundtable поясниха, че до края на 2009 г. може да са изискуеми ипотеки върху бизнес имоти на стойност 400 млрд. долара, ако не се използват подходящи опции за рефинансиране. Real Estate Roundtable е организация с идеална цел, която работи по политически въпроси, засягащи недвижимите имоти.

Представители от индустрията твърдят, че хиляди офис сгради, хотели, търговски центрове и други бизнес сгради може да бъдат отнети или да претърпят фалит, в случай че правителството не окаже помощ.

Освен това индустрията се е отнесла към федерални служители с молбата да бъде включена в нова кредитна програма на стойност 200 млрд. долара, ръководена от Фед, казва президентът на Real Estate Roundtable Джефри Дебоар.

Говорителят на финансовото министерство Брукли Маклафлин поясни, че още не е взето окончателно решение във връзка с искането на строителните предприемачи. Маклафлин утчони обаче, че финансовият министър Хенри Полсън е споменал, че част от новия кредитен инструмент може да бъде използван за подпомагане на проблемните облигации, гарантирани с ипотеки върху бизнес имоти.

В края на миналата седмица председателят на Комисията по финанси към Камарата на представителите Барни Франк съобщи, че подготвя закони, с които да настоява част от втората половина от спасителния пакет да бъде разходвана за париране на отнеманията на жилища и за понижаване на лихвите по ипотечните кредити.

Броят на американците, загубили жилищата си заради необслужени кредити тази година, може да достигне 2,25 млн., предупреди председателят на Федералния резерв Бен Бернанке.

Междувременно групи от финансовата индустрия също се състезават за правителствените средства, за да помогнат на по-голям кръг от компании, сред които фирми за автокредити като GMAC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 09.09.22 г.
fallback