fallback

Immoeast с близо 2 млрд. евро загуба

За да си помогне да постигне споразумение с банките кредитори, компанията е спряла почти всичките си проекти и е предприела мащабна програма за продажба на активи

10:14 | 22.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийската строително-инвестиционна компания Immoeast отчете загуба от 1,9 млрд. евро за първото полугодие на финансовата й година (от 1 май до 31 октомври). Загубата е резултат от значителното понижение на стойността на портфолиото и проектите й в строеж на фона на влошаващите се пазарни условия, казват от компанията.

Компанията, която е част от групата за имоти Immofinanz, регистрира загуба преди данъци от 1,86 млрд. евро, в сравнение с печалба от 298,9 млн. евро за същия период на миналата година. В резултат на понижените стойности и отписванията на активи, нетната стойност на активите й е спаднала с 24,5% на годишна база до 7,95 евро на акция.

„Голямата загуба се дължи на значителната обезценка на инвестиционните имоти и проектите в строеж поради влошаващите се пазарни условия и забавянето или спирането на повечето проекти в условията на слаби пазарни условия“, се казва в съобщението на компанията. „Още загуби възникнаха поради отписванията на други финансови инструменти и акции в свързани компании.“

От Immoeast казват, че понастоящем преговарят с банки, за да осигурят ликвидност, което е едно от най-големите предизвикателства за момента. За да си помогне да постигне споразумение с банките кредитори Erste, RZB, Bank Austria, WestLB, EuroHypo и Helaba, компанията е спряла почти всичките си проекти и е предприела мащабна програма за продажба на активи. Според Immoeast 29 проекта са били замразени, а други 51 са били изцяло отменени.

Програмата й за продажба на активи, която стартира през есента, е била засегната от тежката финансова криза и забавянето на инвестиционната активност на пазара на имоти, добавят от компанията.

През септември Immoeast съобщи, че смята да замрази или да се откаже от проекти на стойност 2 млрд. евро. У нас тя има няколко проекта за изграждане на ваканционни имоти и офис площи. Участва и в проект за строителството на търговски център във Варна, който наскоро получи разрешително за строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 20.08.22 г.
fallback