fallback

Конгресът дава 350 млрд. долара с условие за подпомагане на ипотечния пазар

Предлагат част от оставащата сума от спасителния пакет да се използва за намаляване на лихвите по ипотеките и опрощаване на част от главницата

10:51 | 20.12.08 г.

Конгресът на САЩ ще се съгласи да отпусне останалите 350 млрд. долара от спасителния пакет за щатските банки в замяна на съгласието на финансовия министър Хенри Полсън и новоизбрания президент Барак Обама за предприемане на програми за противодействие на растящия брой отнемания на жилища заради необслужени ипотеки, заяви председателят на Комисията по финанси към Камарата на представителите Барни Франк.

По думите на Франк програмите трябва да са насочени към намаляване на лихвите по ипотеките и опрощаване на част от главницата, пише Bloomberg.

Франк заедно със сенатора от Демократическата партия Кристофър Дод вече готвят закони, които ще определят условията за изразходване на останалите средства от програмата за облекчаване на проблемните активи на стойност 700 млрд. долара, половината от които вече са използвани от Полсън за рекапитализиране на банковия сектор. Изискванията за отпускане на останалите средства ще са подпомагане на собствениците с просрочени ипотеки, помощ за General Motors и Chrysler и увеличаване на покритията по кредитите в банките.

Полсън не е откликнал на призивите досега да отпусне средства за облекчаване на проблемите при просрочените ипотеки.

„Демократите най-накрая схванаха, че тази администрация няма да направи нищо, за да помогне на собствениците на жилища и стават все по-проактивни,“ казва анализаторът Джон Тейлър. „Полсън имаше шанса да направи нещо такова, но той предпочете да не го прави. Смятам, че ще го направи, ако му предложат нещо в замяна.“

„Трябва да имаме съгласие от Обама и Полсън и лидерите от Конгреса за отпускане на 350 млрд. долара с условия как трябва да бъдат разходвани тези средства,“ казва Франк. „Нуждаем се от тези 350 млрд. долара, но това може да стане само със съгласие за начина, по който това ще се осъществи.“

По думите на Франк новите закони ще включват плана за превенция от отнемане на жилище на Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC), според който държавата ще гарантира ипотеките в затруднена финансова ситуация, за да поощри преструктурирането на тези кредити. Освен това законодателите ще преразгледат плана, приет от Конгреса през юли, за спасяване на жилищния пазар, който има за цел да помогне на 400 хил. собственици на жилища, изпаднали в затруднение. Новите закони ще включват също и програмата на Министерството на финансите за понижаване на лихвените проценти по някои ипотеки с фиксирани лихви.

През ноември исковете за отнемане на жилища поради необслужени ипотеки са се увеличили с 28% спрямо година по-рано, показват данни на RealtyTraс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 22.08.22 г.
fallback