fallback

Несигурността на наемателите носи нов риск за строителите на молове в ЦИЕ

Този риск според строителните предприемачи е неизвестна величина

11:19 | 19.12.08 г.

Изискванията на наемателите на търговски площи носят все по-големи рискове за строителните предприемачи в сектора на търговските имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), смята Рейчъл Левайн, изпълнителен директор на Atrium European Real Estate (преименувана от Meinl European Land).

„Все още не сме наблюдавали такава тенденция в Полша и Чехия, но няма да се учудя, ако наемателите там в бъдеще започнат да настояват за отстъпки,“ казва Левайн, цитирана от PropertyEU.

Потенциалният размер на риска за строителните предприемачи, свързан с търговските вериги в ролята им на наематели, е неизвестен фактор, казва Левайн. „Рискът при строителството, получаването на одобрение за строителство и намирането на точния проект, е едно. Но рискът, който носят наемателите, е съвсем нов за тази част на Европа. Аз работя в Централна и Източна Европа от 1997 г. и за този период съм виждала единствено свиване във възвръщаемостта.“

Търговските вериги обикновено трябва да платят авансово наема за три или четири месеца за новите търговски центрове. „Ако обаче даден търговец реши да ограничи плановете си за експанзия, да се откаже от договора и да прежали предсрочното плащане на наема ще е относително евтин и лесен начин да постигне това“, казва Левайн.

„Все още не сме свидетели на това и се надявам, че няма да станем, но ако голяма верига реши да се откаже от договора за предсрочен наем, това ще изпрати шокова вълна към индустрията. А в ролята си на строителен предприемач няма какво толкова да направиш, за да предотвратиш това.“ Хипотетични ситуации като тази затрудняват оценяването на риска в днешни дни, допълва тя.

„Каква точно възвръщаемост ще търсим, която да покрие както риска от строителството, така и този от несигурността на наемателите? В момента доходността от проектите в ЦИЕ бележи ръст за първи път. В същото време наемите вече не растат и не е сигурно дали ще се стабилизират, може и да започнат да намаляват."

Турция отговоря за значителна част от настоящото проектно портфолио на Atrium. Със седем проекта, които в момента се разработват, Турция се класира на трето място след Русия (17 проекта) и Полша (12 проекта). Акциите на компанията са листнати на Виенската фондова борса.

У нас компанията има планове чрез дъщерното си дружество “Форум София” АД да построи мол в кв. „Малинова долина “ в южната част на столицата, като планираната инвестиция е в размер на 168 млн. евро.

Левайн признава, че проектите на компанията в Русия са значителни, но казва, че компанията в момента се фокусира върху инвестиционните си имоти и ще ограничи максимално работата по развитието на проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 20.08.22 г.
fallback