fallback

Вълна от желаещи за рефинансиране на ипотеки в САЩ заради ниските лихви

Някои брокери обявиха лихви по ипотечните кредити в порядъка на 4,5% за тези, които не закъсняват с вноските

11:30 | 18.12.08 г.

След решението на Федералния резерв за смъкване на основната лихва в САЩ до 0,25%, ипотечни брокери в страната докладват за вълна от желаещи за рефинансиране на ипотечни заеми, съобщи АП.

Някои ипотечни брокери обявиха лихвени проценти по ипотечните кредити в порядъка на 4,5% за добрите заематели, които не закъсняват с вноската по ипотеките си.

Средният лихвен процент по 30-годишните фиксирани ипотечни кредити след решението на ФЕД за намаляване на лихвите в страната възлиза на 5,06%, което е най-ниската стойност от 1960 година насам.

Падането на лихвите по ипотечните заеми е най-добрата новина за сектора от месеци, но мнозина анализатори изразяват съмнения, че голяма част от длъжниците няма да могат да се възползват от мярката на ФЕД, тъй като вече са обявили спиране на плащанията.

Резкият спад на основната лихва в щатската икономика във време, когато потребителското търсене отчита остър спад, означава повече свободни средства в ръцете на потребителите и насърчаване на потребителските разходи и съживяване на икономиката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
fallback