fallback

Възможен е до 20% спад в себестойността на жилищното строителство

Има вероятност обаче тези 20% да не стигнат до крайния клиент заради поскъпналото финансиране за предприемачите

12:58 | 17.12.08 г.

Може да се очаква до 20% спад на себестойността на жилищното строителство на сгради, чието развитие започва към момента, заради фактори като постигане на по-ниска цена на земята при покупка на терен и договаряне на по-изгодни условия за строителство. Има вероятност обаче тези 20% да не стигнат до крайния клиент заради поскъпналото финансиране за строителните предприемачи. Тази възможност коментира на пресконференция днес Николай Пехливанов, изпълнителен директор на инвестиционната компания ГрийнЛайф. 

На въпрос каква е себестойността на квадратен метър жилищно строителство към момента той отговори, че тя варира широко в зависимост от редица фактори, но като долна и горна граница бяха посочени 400 и 800 евро. В тях не влиза цената на земята, която също се колебае значително.

Според Пехливанов цената на земята у нас е стигнала нереално високи стойности, основно поради активността на спекулантите в този сегмент. Над 80% от сделките със земя през последните години са спекулативни, показват наблюдения на компанията.

Същевременно земята формира голям дял от себестойността, като при проекти на компанията например е достигала около 25% от стойността на кв.м застроена площ.

Пехливанов очаква цената на земята сериозно да падне, като съветът му към колегите му е да купуват земя с 50% под офертната цена.

Според него намаляването на себестойността ще позволи на предприемачите да завършат сравнително успешно проектите, които са стартирали, в условията на криза.

За да оцелеят, предприемачите ще трябва да преразгледат стратегиите си, каза още той. Конкретно ГрийнЛайф смята да се насочи към малки като обем проекти заради по-ограничения риск.

„Развитието на проекти с над 200-300 апартамента става невъзможно“, каза той. По думите му от пазара вече са отпаднали най-големите играчи като инвестиционните фондове с огромни бюджети и огромни проекти.

„Самите инвеститори в тези фондове се оттеглиха и инвестиционните фондове са с празни каси“, каза той.

Ако кризата се задълбочи, 2-3 години ще има слаба строителна активност, иначе към началото на 2010 г. може да се възстанови, прогнозира още той.

Възможно е предприемачите без уредено финансиране да предложат значително по-ниски цени, каза Пехливанов. Съветът му към крайните купувачи обаче е да внимават и да не се подмамват от ниски цени при покупките на зелено заради риск проектът да не бъде довършен.

„Много трудно се продава на зелено, пазарът наистина е замрял“, коментира той. По думите му крайните клиенти все повече търсят готови жилища. Така и самите предприемачи все по-често ще се насочват към предлагане на по-завършени проекти.

В условията на криза най-важното за предприемачите ще бъде да съхранят основния си предмет на дейност и да продължат да работят. Решението е да се насочат към по-малки проекти или да се пристъпи към поетапно реализиране на по-мащабните, обобщи той.

Компанията има реализирани обекти в Созопол и Пампорово, а в момента работи по проекти в Созопол, Банско и София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 05.09.22 г.
fallback