fallback

Immofinanz представи план за преструктуриране

Банките кредитори ще разгледат плана и, ако е възможно, ще подкрепят компанията

14:51 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Изпадналата в затруднение австрийска строително-инвестиционна компания Immofinanz съобщи, че е представила пред своите шест най-големи банки кредитори план за преструктуриране на компанията.

В съобщение на Immofinanz се казва, че тя се надява да спечели подкрепата на банките.

Сега банките, сред които са Bank Austria, Erste Group Bank и Raiffeisen Zentralbank, ще разгледат плана и, ако е възможно, ще подкрепят компанията.

На този етап от Immofinanz не предоставят подробности за плана. По-рано този месец от компанията бяха казали, че са им необходими 110 млн. евро до края на годината и още 150 млн. евро до края на април, за да избегнат ликвидна криза.

„Ключов елемент на преструктурирането са вече започнатата стратегия с фокус върху паричните потоци и оптимизацията на портфолиото на Immoeast“, казва финансовият директор на Immofinanz Едуард Цетнер.

Вчера от Immoeast съобщиха, че ще намалят счетоводната стойност на свои активи от имоти на стойност 1 млрд. евро през второто тримесечие на финансовата си година, както и че очакват да отчетат загуба от 510 млн. евро от финансови инвестиции.

Immofinanz и нейното дъщерно дружество за Централна и Източна Европа Immoeast, в което тя притежава 51%, бяха значително засегнати тази година от отписвания на имоти. Тази ситуация бе утежнена от опасенията на инвеститорите относно корпоративното управление на компаниите, което доведе до цялостно управленско преструктуриране.

Цената на книжата на двете компании загуби около 95% от стойността си досега през годината и двете се търгуваха на една малка част от нетната стойност на активите им.

През септември Immoeast съобщи, че смята да замрази или да се откаже от проекти на стойност 2 млрд. евро. У нас тя има няколко проекта за изграждане на ваканционни имоти и офис площи. Участва и в проект за строителството на търговски център във Варна, който наскоро получи разрешително за строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
fallback