fallback

Доверието сред строителите в САЩ остава на рекордно ниско ниво

През декември изгледите остават все така мрачни, вече втори пореден месец показателят е на най-ниско ниво за последните 13 години

22:45 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Доверието сред компаниите, занимаващи се с жилищно строителство в САЩ, остава на рекордно ниско ниво и през декември. След като през ноември стойността на индекса, измерващ доверието сред строителите падна на най-ниската стойност в историята си на ниво от едва 9 пункта, през последния месец на годината той не успява да отчете подобрение.

Показателят се изготвя от Националната асоциация на строителите на жилища и банката Wells Fargo от 1985 година насам, като до този момент никога не са отбелязвани толкова ниски стойности. Като цяло нива под 50 пункта индикират, че строителите, които смятат условията за неблагоприятни превишава броя на онези, които одобряват икономическата конюнктура.

„През последния месец не наблюдаваме подобрение на ситуацията по отношение на условията за продажба на нови жилища“, се казва в официалното съобщение на изследователите. „В същност, някои фактори, не на последно място сред които е пазара на труда, се влошиха прогресивно“.

Частта от индекса, която измерва условията за продажба в настоящия момент, се понижава с един пункт до 8 пункта. За сравнение – през декември миналата година стойността на показателя беше 18 пункта.

Индекът на очакванията за условията за продажба след шест месеца пък пада от 18 на 16 пункта, а преди година беше на ниво 26 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 06.09.22 г.
fallback