fallback

Британските публични фондове за имоти вече не предлагат сигурно убежище

Фондовете, инвестиращи в имоти извън Великобритания, се търгуват със значителна „отстъпка“ спрямо нетната стойност на активите, като при някои тя достига 90%

17:01 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Около 8,5 млрд. паунда са били „изтрити“ от стойността на британските публични фондове за имоти през последните 18 месеца, тъй като негативната нагласа на инвеститорите спрямо сектора на имоти е довела до спад в цената на книжата от над 70%, пише Financial Times.

Между 2005 и 2007 г. около 9,6 млрд. паунда са били привлечени от 62 фонда за имоти, сочи статистика на Oriel Securities. Техният пик е бил през последното тримесечие на 2006 г., когато 3 млрд. паунда са били привлечени от фондове, много от които са листнати на алтернативния сегмент на Лондонската борса - AIM. Миналото лято общата пазарна капитализация на индекса на Oriel за фондовете на имоти, листнати във Великобритания и инвестиращи извън Острова, е била на стойност 12 млрд. паунда. Сега тази стойност се е понижила до 3,5 млрд. паунда.

Инвестиционният апетит тази година почти е изчезнал, предвещавайки значителен спад в цените на книжата на фондовете.

Появиха се редица съобщения за преструктурирания и преразглеждане на инвестиционната стратегия.

„Цените на акциите на някои от фондовете започнаха да се понижават още в момента, в който бяха създадени, и не са спрели да падат оттогава“, казва Марк Йънг, анализатор в Oriel.

Според него само тази година цените на книжата са се понижили средно със 70%, което е с една трета по-слабо представяне от сектора на имоти на Острова и с около 50% по-слабо от индекса FTSE за Великобритания. Единственият фонд, чиито акции са се покачили, е Northern European Properties.

Като цяло фондовете, инвестиращи в имоти извън Великобритания, се търгуват със значителна „отстъпка“ спрямо нетната стойност на активите, като при някои от тях тя достига 90%. Това е следствие на промяната в инвестиционните нагласи в сектора на имоти, като инвестиционните тръстове за имоти, листнати на основния пазар, се търгуват с „отстъпка“ от над 40%.

Инвеститорите не вярват на оценките на активите, които компаниите обявяват, и затова са подценили книжата им, за да отразят очакваните бъдещи понижения на оценките на активите им, пише изданието.

Според Йънг секторът би трябвало да излезе от кризата по-силен. „Секторът се нуждае от консолидация и свеж капитал, но в момента несъмнено има някои изключително евтини и способни компании“, казва той.

Редица от тези фондове инвестират в имоти и в България. Сред тях са Equest Balkan Properties, Equest Investments Balkans, Black Sea Property Fund, Orchid Developments, Bulgarian Land Development plc (BLD), Bulgarian Property Developments (BPD) и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
fallback