fallback

Ваканционен комплекс до Аркутино стана сграда на годината

Интернет гласуването пък избра жилищна сграда „Жаклин” на столичния булевард "България"

14:10 | 15.12.08 г.

Ваканционен комплекс „Св. Тома” (горе), жилищна сграда „Жаклин” (долу). Снимки: Сграда на годината

Ваканционен комплекс „Св. Тома” на нос Хумата в близост до местността Аркутино, община Приморско, бе избран от 19-членно жури за „Сграда на годината”, съобщиха пред медиите днес организаторите на конкурса. Комплексът, чийто инвеститор е „ГБС-Инвест“ ЕАД, взе приза и в категорията „Ваканционен комплекс на годината”. Комплексът беше открит през юни тази година.

Жилищна сграда „Жаклин” на „Софбилд енд Ко” ЕООД пък стана „Сграда на публиката” чрез интернет гласуването. Жаклин, която се намира на столичния булевард „България“ взе приза на журито и в категория „Жилищни сгради и комплекси”.

В категория „Градски хотели” отличието беше присъдено на „Метрополитън хотел София” с инвеститор „Вълканов и Миланов Ко“ ООД, а при ваканционните хотели бе награден „Парк хотел Пирин” в Сандански с инвеститор „Роял99“ ООД.

В категорията „Обществени сгради с бизнес предназначение” победител е „Офис сграда на енергийни компании” на „Риск Инженеринг” АД.

Търговски и изложбен автоцентър „Овърдрайв“ на „Ренесанс“ АД в с. Горни Лозен е „Търговска сграда на годината”, а новопостроеният логистичен склад на „Софарма” АД беше определен за „Производствена сграда на 2008”.

Победител в категорията „Атракционни и спортни обекти” е многофункционалната спортна зала в Самоков, която бе открита през март тази година. Инвеститор в залата е община Самоков.

В категорията „Сгради със специално предназначение” награди получават и трите обекта, подали кандидатури за участие в конкурса. Това са са Защитено жилище "Заедно" в с. Гурмазово, общ. Божурище, с инвеститор Фондация "Защитено жилище Заедно"; проект за реконструкция на Национална опера и балет София с инвеститор Министерство на културата и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Стара Загора с инвеститор „Металик” АД.

Специална награда за „Най-мащабен проект, демонстриращ хармонично съчетание на строителство и природна среда” организаторите връчиха на „Клуб Хаус Блексирама” в Балчик с инвеститор „Блексирама” АД.

Участие в седмото издание на конкурса взеха над 80 обекта от цялата страна, които се състезаваха в 9 категории.

Инвеститори в проектите и архитекти, присъстващи на представянето днес, се обединиха около мнението, че енергийната ефективност на сградите има ключово значение за развитието на сектора. Голяма част от отличените днес сгради се характеризират именно с енергийно ефективни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 01.09.22 г.
fallback