fallback

Никой в Румъния в момента не купува имоти, очакват още спад в цените

Собствениците на имоти трябва да понижат цените с още 50%, смятат някои консултанти

14:28 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на имотите в Румъния все още не са се понижили до нивата, които биха ги направили атрактивни за инвеститорите, които имат капитал на разположение, пише румънското издание ZF, цитирайки представители на консултантските компании за имоти.

В момента инвеститорите не купуват имоти, тъй като очакват още спад в цените на имотите през идните месеци.

„Никой не купува сега в края на годината, за да отчете загуба през първото тримесечие на следващата година, тъй като низходящият тренд продължава“, казва Раду Бойтан, оглавяващ румънския офис на King Sturge. Според него понижението на цените не е нищо друго освен връщане към нормалните ценови нива на пазар, който все още има нисък потребителски потенциал. Подобно е мнението и на други консултанти.

„При сегашните условия може да се очаква цените да продължат тенденцията към понижение, поне в краткосрочен план“, смята Дан Иванов, директор „Оценки“ в Jones Lang LaSalle.

Според Михай Александру, консултант от Cushman & Wakefield, собствениците трябва да понижат цените с още 50%, за да направят офертите си атрактивни при сегашните пазарни условия.

С корекцията на цените пазарът ще продължи да привлича инвеститори, главно поради факта, че въпреки еуфорията на пазара на имоти от последните години, сравнително малък брой проекти са били завършени, пише изданието. Въпреки това инвеститорите и наемателите ще избират проектите по-предпазливо. При сегашните условия значително по-малък брой проеки ще бъдат стартирани, докато банките не подновят кредитирането на по-ниски цени и с по-малко ограничения.

Една от главните пречки по отношение на оценката на пазара в Румъния е липсата на сделки, при която оценителите търсят информация в други фактори, за да поставят пазарни оценки.

По отношение на земята и парцелите повечето сделки тази година са били сключвани с парцели, които са били обект на съдебен спор, и които инвеститорите са купували със спекулативна цел. „Мисля, че цените ще се понижат с между 10 и 30% през 2009 г., като изключим централните и най-луксозните райони, където ще станем свидетели на спад от най-много 10%“, смята Александру.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
fallback