fallback

Barclays: Цените на жилищата на Острова ще паднат с до 15% през 2009 г.

„Несъмнено“ банките имат роля за рецесията и трябва да се извинят за това, смятат от Barclays

13:31 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на британските жилища може да отчетат спад от 10-15% догодина, а безработицата ще надвиши 7%. Това е мнението на изпълнителния директор на британската банкова група Barclays Джон Варли, цитиран от Ройтерс.

Компанията очакваше цените да се понижат с между 25-30% между 2007 г. и края на 2009 г.

„Може би се намираме в средата на този период, така че с други думи ще има спад от още 10-15% между настоящия момент и края на следващата година“, казва той.

Според него безработицата във Великобритания може да надвиши 7% през следващите 12 месеца и да достигне 7,5% през 2010 г.

„Мисля, че можем да прогнозираме още 700 хил. безработни през следващите 12 месеца...“, казва той.

От Barclays очакват британската икономика да се свие през 2009 г., но да започне да расте отново през 2010 г.

„Несъмнено“ банките имат роля за рецесията и трябва да се извинят за това, въпреки че централните банки и правителствата също са виновни, казва Варли. „Банките трябва да са готови да имат смирението да признаят и приемат това и да кажат „съжалявам“, смята той.

По думите му Barclays е отказала правителствена помощ, тъй като желае да остане независима и да продължи своите планове за международна експанзия.

Той смята, че ако парите на британските данъкоплатци трябва да бъдат вложени в някоя банка, тъй като правителството притежава дял от нея, то тогава голяма част от плановете и от капитала на тази банка трябва да бъдат насочени към Великобритания.

„Нашият британски бизнес е изключително важен за нас, но имаме повече служители извън Великобритания отколкото в нея, имаме повече клиенти извън Великобритания отколкото в страната, така че е много важно нашите планове за ръст извън Великобритания да останат непокътнати“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 09.09.22 г.
fallback