fallback

Британските скиори се насочват към пистите в ЦИЕ заради слабия паунд

Множество нови курорти се изграждат в региона поради очакван повишен интерес от страна на западни туристи

13:44 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

В резултат на безпрецедентен строителен бум много места из Карпатите, Рила, Родопите и други планински вериги в Централна и Югоизточна Европа (ЦИЕ) са изпълнени с шума на множество булдозери, тъй като страните в региона се подготвят за дял от печелившия британски скиорски пазар, пише Independent.

Разчитайки на евтините хотели, хижи, храна и напитки, които предлагат, Румъния, България, Словакия и Украйна изграждат лифтове и хотели с главозамайваща скорост, надявайки се, че до средата на следващото хилядолетие те ще могат да предложат по-изгодни алтернативи на 1,3-те милиона скиори на Острова, чиито финанси сега са все по-ограничени заради девалвиращия паунд и надвисналата рецесия, пише изданието.

Миналата зима четирима от всеки 10 британски скиори са избрали френските Алпи за своята зимна почивка, но това се очаква да се промени. С понижаването на паунда спрямо долара и еврото, според някои оценки около три четвърти от скиорите и сноубордистите ще се стремят да ограничат разходите си.

Американските писти вече не изглеждат толкова привлекателни за британците поради силния долар и покачващите се цени на горивото, които повишават самолетните разходи.

Много оператори понижават цените на услугите в курортите в Алпите, но малко от тях могат да се конкурират с ниските цени в Източна Европа. Едноседмична почивка на полупансион в четиризвезден хотел в Банско например струва с една трета по-малко в сравнение с почивка в тризвезден хотел във френския курорт Ла Клюзаз.

Но едва когато свалите ските може да усетите истинската разлика в цените, пише изданието. Обяд с три ястия в Банско струва 6 паунда, а една бира е 80 пенса. Същият обяд в Ла Клюзаз е с 20 паунда по-скъп.

„Страните извън еврозоната предлагат много повече за вашите пари“, казва Бетъни Гарнър от British Ski Club. „Те са изключително привлекателни за семейства, които искат да вземат и децата си за пръв път“. Той добавя, че инфраструктурата в България не е толкова развита като във Франция и Австрия, но страната предлага добра евтина алтернатива.

Тъй като строителният сектор в Западна Европа има едни от най-стриктните регулации в света, а много от курортите са се разраснали до пределите на своя капацитет, ръстът на пазара се разпространява неотклонно на изток, което все повече обезпокоява природозащитниците.

Според доклад на международната природозащитна организация WWF Румъния планира да застрои или да разшири 30 курорта в различни части на Карпатите, включително проекти в осем национални парка. Подобни проекти, засягащи редица природни ценности, има и в България, Украйна и Словакия.

Съществуват опасения, че много от новите проекти в региона може да са излишни до 2030 г., тъй като снеговалежите в курортите, някои от които са с надморска височина от 1 500 м, са все по-малко поради глобалното затопляне.

„Трябва да се замислим отново за ски курортите в нашия регион“, казва Андреас Бекман, заместник-директор на Дунавско-карпатската програма на WWF. Според него финансовата, социалната и природната стойност на много от проектите в региона надвишава тяхната „предполагаема полезност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 03.09.22 г.
fallback