fallback

Очаква се обезценка с над 2 трлн. долара на жилищата в САЩ за 2008 г.

Цените на жилищата са се понижили средно с 8,4% през първите три тримесечия на тази година в сравнение със същия период за 2007 г.

11:44 | 15.12.08 г.

Жилищата в САЩ се очаква да загубят общо над 2 трлн. долара от стойността си през 2008 г., предвид това, че цената на имотите на почти 11,7 млн. американски домакинства сега е под дължимото по техните ипотеки, сочат данни на сайта за имоти Zillow.

Цените на жилищата са се понижили средно с 8,4% през първите три тримесечия на тази година в сравнение със същия период за 2007 г., предава Ройтерс.

Това е спад от 1,9 трлн. долара, който вероятно ще продължи и през четвъртото тримесечие, коментират анализаторите. Жилището на всеки седми собственик, или 14,3% от собствениците, струва по-малко от ипотеката по него към края на третото тримесечие.

„Като цяло собствениците в повечето райони, които изследваме, са изправени пред вълна от отнемания, по-ниска цена на имота в сравнение с ипотеката му и понижаване на стойността на жилищата. От положителна гледна точка обаче, през третото тримесечие, някои пазари – особено тези, които са били най-сериозно засегнати от забавянето – демонстрират по-малки годишни понижения в сравнение с предходното тримесечие“, казва Стан Хъмфрис от компанията.

„Нашият оптимизъм обаче трябва да бъде вразумен от факта, че по-големите икономически проблеми, които се появиха през четвъртото тримесечие, вероятно ще поставят нови предизвикателства пред пазара на недвижими имоти“, казва Хъмфрис.

В индекса за цените на жилищата на Zillow 30 от 163-те метрополиса, които се включват в статистиката на сайта, регистрират ръст през първите три тримесечия на годината, като Джаксънвил и региона на Северна Каролина отчитат среден ръст от 4,9% на годишна база. Данните са изчислени чрез усредняване на годишната променя през всяко от първите три тримесечия на годината.

Все пак проблемът с пазара на имоти в САЩ остава неразрешен за световната икономика.

Най-сериозно засегнат от ценови спадове е Стоктън в Калифорния, където цените на жилищата бележат понижение от 32,3% на годишна база през първите девет месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
fallback