fallback

Румъния подготвя първия си официален индекс за пазара на имоти

Към момента се разчита на анализи на офертните цени на имотите като начин за изчисляване на цените на жилищата

17:38 | 12.12.08 г.

Румънското правителство работи по създаването на първия официален индекс за сектора на недвижимите имоти в страната в партньорство с националния статистически институт (INS), Националната банка на Румъния (BNR) и националния съюз на нотариусите в страната.

Към момента Румъния няма официален индекс за недвижимите имоти и разчита на анализи на офертните цени на имотите като начин за изчисляване на цените на жилищата.

„Един индекс би бил много полезен за пазара и смятам, че нотариалните камари биха били подходящ източник“, казва говорителят на централната банка Мугур Стет, цитиран от Financiarul.ro. „Подобен индекс би трябвало да покаже общия брой на сделките, направени през годината, както и тяхната стойност“.

Действията на правителството идват след спад на броя сделки с имоти с над 3 хил. през третото тримесечие след бързото нарастване от началото на годината.

От местни агенции за имоти казват, че приветстват идеята, но ще изчакат да видят резултатите.

„Имаме нужда от индекс за имотите. Принципно той би помогнал на чуждестранните инвеститори да добият по-добра представа за движенията на пазара. Оставам обаче скептично настроен, докато не видя реални резултати от проекта. В миналото имаше два опита да се създаде индекс за имотите, но те не успяха да разкрият реалната ситуация на пазара“, коментира брокер на имоти, цитиран от opp.org.uk.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 06.09.22 г.
fallback