fallback

UBS замразява фонд за имоти за 6 млрд. долара

Фондът ще бъде замразен до края на 2009 г., поради "ограничената ликвидна ситуация на пазара" и "по-дългия процес за продажба на имоти"

14:31 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарската банка UBS е съобщила днес, че е замразила свой инвестиционен фонд за имоти на стойност 6 млрд. долара, тъй като не е можела да смогне да отговори на изискванията за изтегляне на капитали от своите инвеститори, съобщава Ройтерс.

Базираният в Джързи UBS Wealth Management Global Property Fund ще бъде замразен до края на 2009 г.

„Поради ограничената ликвидна ситуация на пазара като цяло и по-дългия процес за продажба на имоти фондът вече не може да поеме всички искания за изтегляне на капитали, без да причини загуби за останалите инвеститори чрез принудителни продажби“, е казал говорител на UBS, който е потвърдил информацията, публикувана от швейцарските медии.

„В такава ситуацията отговорността на мениджъра на фонда е да замрази фонда в интерес на всички инвеститори.“

UBS, най-голямата банка в Швейцария, е отчела изтегляне на капитали от страна на клиентите си на стойност 49 млрд. швейцарска франка (41,38 млрд. долара) през третото тримесечие на годината, след което от банката казаха, че темповете на изтегляне са се забавили.

Фондът не е бил на разположение за инвестиции от страна на индивидуални инвеститори, но е работил с компании за управление на активи с обща стойност на активите от 100 хил. швейцарски франка.

Такива компании обикновено са инвестирали между 2 и 7% от своите капитали във фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 12.09.22 г.
fallback