fallback

Дават награда от 100 хил. долара за намирането на купувач на имоти

Двойка от Хаваите предлага сумата на всеки, който намери купувач за някой от двата им луксозни имота

15:20 | 11.12.08 г.

В трудните условия на пазара на имоти в САЩ, където предприемачи и продавачи се надпреварват кой ще предложи по-голям стимул за сделка, като се почне от телевизори и се стигне до мотоциклети Harley-Davidson, една двойка от Хаваите вдигна мизата с награда от 100 хил. долара за всеки, който успее да им намери един-двама купувачи, пише AP.

Преди около пет месеца Дейвид Бангърт и Линда Харис от Кайлуа са обявили за продажба два свои луксозни имота в Хаваите в агенции за имоти, но в условията на падащ пазар и слаб интерес са решили да включат награда от 100 хил. долара за всеки от имотите с надеждата скоро да намерят купувач.

Единият имот е е къща с площ 230 кв. м и четири спални върху терен от 3250 кв. м на брега на океана в Хауула в североизточния край на остров Оаху. Предлага се за продажба срещу 1,7 млн. долара, след като цената е бил намалена от първоначалните 2,3 млн. долара.

Вторият е девствен къс земя от 38 акра (154 хил. кв. м) в близост до океана в района на Кеаау на основния хавайски остров. Предлага се за 1,2 млн. долара.

Наградата от 100 хил. долара ще бъде изплатена при финализирането на сделката, ако имотът се продаде за исканата цена. Ако се продаде за по-малко, наградата ще е 3% от продажната цена. Например, ако къщата се продаде за 1,6 млн. долара, наградата ще е 48 хил. долара.

„Определено си струва да ускорим процеса така, защото искаме да приключим. Абсолютно съм сигурна, че има хора, на които много ще им хареса идеята да спечелят пари по този начин“, казва 62-годишната Харис.

Двойката остава ангажирана с лицензирани агенции за имоти, които вече търсят купувачи и ще си плати комисиона и на тях.

„С обявена премия мога да имам армия от ловци на награди из целия свят, които да търсят купувач“, убедена е Харис.

Харис и съпругът й имат докторски степени от Харвардския университет и преподават бизнес стратегии и предприемачество в бизнес колежа към Хавайския университет.

За първи път споменават наградата преди няколко седмици пред приятели, колеги и студенти. Един „ловец на награди“ вече е създал сайт, за да рекламира имотите.

Харис смята, че даването на подобна награда е легално съгласно законите на Хаваите, стига получателят да не е брокер на недвижими имоти.

Търсачите на награди трябва първо да се регистрират при двойката, преди да представят потенциалните купувачи, които са намерили.

Още по темата: Какви стимули предлагат други продавачи на имоти, за да ускорят сделките

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 08.09.22 г.
fallback