fallback

Закриват най-големия инвестиционен фонд за имоти в Русия

Предстои закриване и на други руски инвестиционни фондове за недвижими имоти

11:30 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическата група „Инком” обяви ликвидацията на най-големия дялов инвестиционен фонд за недвижими имоти в Русия - „Виладжио Инвест – елитна недвижимост”, притежаващ активи на стойност над 25 млрд. рубли (около 900 млн. долара). Това съобщава вестник „Комерсант” по информация от „Инком”.

Активите на фонда представляват инвестиционни права върху строящи се в Московска област две елитни вилни селища - „Милиениум парк” с общо 670 постройки, 40% от които са готови, а 150 вече са продадени, и част от „Монтевил”, състоящ се от 262 постройки, от които 35% са готови.

От ръководството на „Инком” са коментирали, че „фондът е бил създаден преди година като пазарен инструмент за привличане на крупни институционални инвеститори, но при настоящата финансова ситуация в условията на падане на фондовия пазар, той е загубил своята привлекателност”.

От „Инком” обясняват още, че през август и септември фондът се е листвал на руските борси ММВБ и РТС, но така и не са успели да започнат търговия с дялове, защото през есента „ситуацията във връзка с финансовата криза кардинално се е променила и обемът на търговията на фондовия пазар рязко се е понижил”. Според представители на „Инком” компанията планира да се върне към работа с инвестиционни фондове след година-година и половина, когато пазарът се възстанови.

Анализатори прогнозират, че предстои закриване и на други руски инвестиционни фондове за недвижими имоти, създадени през последната година и половина за привличане на средства от частни инвеститори. По-благоприятно обаче е положението с фондовете, които първо акумулират средства, а после придобиват имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 02.09.22 г.
fallback