fallback

Директните инвестиции в бизнес имоти на Острова с 55% годишен спад

Пазарът би трябвало да започне да функционира нормално към средата на следващата година, смятат специалисти

10:27 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Директните инвестиции в бизнес имоти във Великобритания се очаква да достигнат 21 млрд. евро тази година, което е 55% спад в сравнение с миналата. Това сочи доклад на консултантска компания Jones Lang LaSalle (JLL).

„Върнахме се на нивата на инвестициите от 2000 г.“, казва Джулиън Стокс, директор Капиталови пазари за Великобритания. „Някои цени се понижиха с до 50% от пика си през 2007 г. През първите месеци на 2009 г. може да има още ценови понижения, тъй като наемите падат. Въпреки това по-късно другата година условията може да се променят“.

По думите му вече се забелязва увеличение в кредитирането, а разликата между доходността и лихвените нива вече се струва атрактивна на някои инвеститори.

Според доклада обемът на сделките с бизнес имоти в страната се е понижил значително във всички сектори, тъй като британският пазар продължава да понася негативите от настоящата финансова криза и влошения пазарен сентимент.

Мащабните сделки с офис и търговски центрове, главно в централен Лондон, са все още ограничени поради липсата на кредитиране.

След краха на Lehman Brother във Великобритания е имало едва две по-големи сделки с търговски центрове и сделки с офиси в централен Лондон на стойност 500 млн. паунда.

Според Стокс да се правят прогнози за обема на сделките през 2009 г. е трудно, но той се очаква да е същият като през тази година.

„Пазарът би трябвало да започне да функционира нормално към средата на следващата година, когато цените се установят на нива, които привличат купувачите обратно и най-вече ако отново има кредитиране.“

Той прогнозира, че ценовите корекции във Великобритания и слабият паунд ще направят пазара сравнително атрактивен за глобални инвеститори, като купувачи от Сингапур и Япония вече са започнали да обръщат поглед към пазара на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 08.09.22 г.
fallback