fallback

Монако се отказа да разширява територията си в Средиземно море

Финансовата криза замрази плановете да се построи огромен изкуствен полуостров

11:12 | 10.12.08 г.

Заради финансовата криза Монако преустановява работата по проекта за разширение на територията си в Средиземно море, съобщи принц Албер II пред AFP.

Плановете бяха да се построи огромен изкуствен полуостров, който някои сравняваха с начинанията в Дубай. Проектът би увеличил територията на Монако, която е 2 квадратни километра, с 5%, а стойността му би излязла между 5 и 10 млрд. долара.

„В настоящите условия би било безотговорно да се стартира проект от подобен мащаб“, казва монархът и обяснява, че има недостиг на средства за финансирането му, като също така проектът не е отговарял напълно на зададените цели за опазване на околната среда.

„Международната криза ни накара да потърсим по-добри финансови гаранции, повече сигурност. Освен това при всички положения аз бих искал да съм сигурен, че влиянието върху околната среда е възможно най-ограничено“.

Решението ще разочарова двама от най-известните архитекти в света, които стигнаха до финала на конкурса за изработване на проект за платформата – британеца Норман Фостър и американеца Даниел Либескинд. Победителят трябваше да бъде избран през февруари.

Обсъждането на проекта започна още преди две години, а работата трябваше да започне през 2011 г. Не са известни много подробности около проекта, като се знае, че щеше да има жилищни площи, туристически съоръжения, както и голяма обществена сграда.

Монако е най-гъсто населената държава в света и има много малко място за ново строителство.

Решението да се спре проектът не означава, че икономиката на Монако има проблеми, казва монархът и отбелязва, че една трета от бюджета на княжеството е отделена за инфраструктурни проекти. По думите му не е изключена възможността проектът отново да стане актуален в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 05.09.22 г.
fallback