fallback

Цените на качествените офис имоти в Европа с 20% спад

Средното ниво на доходност в централните градски части на континента е 6%

12:46 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на висококачествените офис имоти в Европа са се понижили средно с 20% към края на третото тримесечие на 2008 г. в сравнение с година по-рано, сочат резултатите от проучване на международната агенция за имоти Savills.

Средното ниво на доходност в централните градски части на континента е 6%.

Въпреки че наемните нива са отбелязали лек ръст от 1,5%, това се дължи главно на увеличения в наемите на отделни пазари като Истанбул и Люксембург. Всъщност повишаването на наемите се забавя и в много случаи се понижават и това е най-очевидно в централните градски части на пазари като Лондон, Дъблин, Лион, Осло, Брюксел, Париж и други.

Според доклада нарастването на доходността от наеми от най-качествените офис площи също се е забавила значително и сега е със 120-130 пункта по-висока отпреди година.

Средната доходност от индустриални имоти се е увеличила до 7,1%.

Най-голям ръст е отбелязала доходността на офис пазара в Лондон, пазарът на търговски площи в Лион и този на складови площи в Дъблин.

„Ограничените данни за сделки и пазарната нестабилност станаха причина за несигурност около сегашните ценови нива“, казва Ери Мицостергиу от Savills. „Смятаме, че до възстановяване на ликвидността на пазарите инвеститорите ще продължат да прилагат висока рискова премия върху имотите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:52 | 11.09.22 г.
fallback