fallback

Сделките за луксозни имоти в Хонконг намаляват с една трета през ноември

През месеца са продадени само 92 апартамента и къщи на стойност над 10 млн. хонконгски долара (1,3 млн. щатски)

10:59 | 09.12.08 г.

Продажбите на луксозни жилища в Хонконг намаляват през ноември, както като брой, така и като стойност, спрямо предходния месец, съобщи Bloomberg.

Сделките с апартаменти и къщи на стойност над 10 млн. хонконгски долара (1,3 млн. щатски) са намалели с 34% до 92 миналия месец, а общият обем на сделките се е свил с 62% до 2,08 млрд. хонконгски долара, сочат данни на агенцията за имоти Centaline Property. И двете стойности са най-ниските от септември 2003 г. насам, посочват от агенцията.

Миналия месец от компанията отчетоха поевтиняване от 18% на луксозните жилища в Хонконг за пет месеца, след като цените се увеличиха над два пъти в периода 2003 – 2007 г.

Върху купувачи и банки влияят фактори като забавянето на икономиката на Хонконг, която се сви с 0,5% през третото тримесечие, както и нивото на безработица, което се повиши до 3,5% през октомври. Основният индекс Hang Seng се е понижил с 46 на сто тази година.

„И крайните купувачи, и инвеститорите са много предпазливи. Заради силните продажби от няколко нови проекта напоследък обаче е възможно да видим нарастване на броя сделки през следващите седмици“, казват от компанията.

Индекс на университета в Хонконг сочи, че инвеститорите очакват до 30% спад на цените на имотите следващата година.

По официални данни на правителството общият брой на сделките с жилищни единици в Хонконг, както с луксозни имоти, така и с масови апартаменти, е паднал със 79% през ноември, най-голямото понижение от поне 12 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 23.08.22 г.
fallback