fallback

Извършени са замени на 150 хил. дка държавна земя от 2005 г. досега

За периода са сключени 427 договори за замяна на земя

17:55 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

За периода от 16 август 2005 г. до 1 октомври 2008 г. площта на прехвърлените от държавния поземлен фонд земи към юридически и физически лица е 150 хил. дка - чрез договор за замяна на недвижими имоти или чрез поименни компенсационни бонове, съобщи по време на днешния парламентарен контрол земеделският министър Валери Цветанов, цитиран от БТА.

За този период са сключени 427 договори за замяна, при които е отстъпено правото на собственост на земеделски земи от държавния фонд в размер на 124 хил. дка, а придобитите от фонда земи са съответно 133 хил. дка.

Замените на земи от държавния поземлен фонд са основен инструмент за преодоляване на разпокъсаността на земеделската земя в страната, защото чрез тях се създават условия за комасация, е заявил Цветанов. Той е посочил, че в закона се съдържа забрана за раздробяване на земята при сделки с придобиване на земеделска земя от поземления фонд за срок от 10 години. Замените могат да бъдат оценени положително като фактор за подкрепа на инвестициите в земеделското производство, смята още министърът.

Освен чрез замени, земи от държавния поземлен фонд се придобиват и чрез продажби. При състоялите се досега 20 търга, от които 3 общински и 12 национални, чрез компенсационни бонове са закупени земеделски земи на стойност 8 млн. лева и са сключени 333 договора, е съобщил министърът.

Площта на земеделските земи, придобити от държавния поземлен фонд, при които е извършена промяна на предназначението и за които има открита процедура по закона, са 2 хил. дка, е посочил още Цветанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 12.09.22 г.
fallback