fallback

Експерти: Някои инвеститори в ЦИЕ преиграват със спирането на проекти

Бизнес фундаментите и ръстът в региона още са силни, смята бившият директор за ЦИЕ на ProLogis

18:10 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Някои строителни предприемачи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) преиграват, като спират проектите си, смята бившият директор за ЦИЕ на американската компания за логистични имоти ProLogis Майкъл де Джонг-Дъглас, цитиран от Property Week.

Той е на мнение, че те трябва да продължават с проектите си, а инвеститорите в имоти все още трябва да купуват в региона.

“Бизнес фундаментите и ръстът в Централна и Източна Европа са все още силни... Мисля, че по-малките предприемачи с опортюнистични капитали ще преценят, че този момент е привлекателен за покупка”, казва той.

Напоследък редица компании с дейност в региона, сред които Immoeast, Orco Property и други, решиха да замразят или да продадат някои от своите проекти.

У нас също бе обявено, че някои от проектите ще бъдат забавени или спрени. Сред тях са проект за изграждането на търговски център в Шумен на Plaza Centers, комплексът със смесено предназначение „Софийски Акрополис“ на литовската VP Group  и др.

Майкъл де Джонг-Дъглас е напуснал компанията през ноември поради промяна в инвестиционната й стратегия. Той обаче не смята веднага да започне да търси нова позиция, а вместо това ще си вземе шестмесечен отпуск, пише изданието.

“Ако има някаква възможност в сегашната ситуация, тя ще бъде след шест месеца”, смята той.

Джонг-Дъглас напуска само месец преди да поеме операциите на компанията в Азия.

Той е първият директор на висш пост, който напуска, след като компанията миналия месец обяви замразяване на разширяването на дейността си след години на агресивен ръст в опит да спре свободното падане на цената на акциите си. Те са изгубили 95% от своята стойност през последната година и 16% в понеделник, при което са се понижили до 3,2 долара за акция. След спада пазарната капитализация на компанията е на стойност 850 млн. долара.

Той коментира: “Работата, която имах, бе да се преместя в Сингапур, за да търся нови пазари, а сега ProLogis не търси нови пазари, така че няма такава позиция.” Той е отговарял за 135 служители в осем офиса на компанията в Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Неговата позиция ще бъде заета от Бен Бетатин, който през юли се присъедини към компанията, за да работи съвместно с него. Преди това Бенатин бе управляващ директор на Jones Lang LaSalle (JLL) за Централна Европа и миналата година бе казал за Investor.bg, че при евентуални планове за навлизане на българския пазар JLL може да потърси партньорство с българска компания.

Според първоначалните планове Джонг-Дъглас е трябвало да работи съвместно с Бенатин до Нова година, за да му предаде работата, преди да замине за Сингапур, но вместо това сега ще излиза в половингодишен отпуск. След това смята да потърси работа в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 11.09.22 г.
fallback