fallback

Фондът Engel намали прогнозите си за продажбата на жилища за 2008 г.

От компанията казват, че усещат затруднената ситуация на пазара на имоти в ЦИЕ

11:37 | 04.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционният фонд Engel East Europe N.V., който има няколко жилищни проекта у нас, съобщи, че през 2008 г. очаква да продаде 500 жилищни единици на пазарите, на които присъства в Централна и Източна Европа, в сравнение с първоначално планираните 800.

„Откакто през август публикувахме резултатите за първото полугодие, светът стана свидетел на най-голямата финансова криза в историята на това поколение, която доведе до правителствена програма за спасяване на глобалната банкова система и опасността от глобална рецесия“, казват от компанията. Това създаде значителни затруднения за икономиките и пазарите на имоти в Централна и Източна Европа, където кредитирането за строителството и наличието на ипотечно финансиране бяха значително ограничени, а също така и за Engel.

От компанията казват, че не очакват "да постигнат печалба преди данъци за 2008 г., както в момента очаква пазарът". Бордът на Engel обаче очаква приходите и брутната печалба на компанията да надминат тези от 2007 г., както и, че тази година тя ще отчете оперативна печалба в сравнение с оперативна загуба през 2007 г.

Поради увеличения брой проекти през годината нетните задължения на компанията са се увеличили до 42,5 млн. евро към края на септември, в сравнение с 37 млн. евро към юни и 20,7 млн. евро към 31 декември 2007 г.

По-рано тази година от Engel съобщиха, че са решили да се откажат от изграждането на жилищен проект с 430 единици в кв. Горна баня.

Наред с България компанията развива дейност и на пазарите в Унгария, Полша, Чехия, Сърбия и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:19 | 08.09.22 г.
fallback