fallback

"Екстремно" продаване на имоти в условията на труден пазар

До какви крайности стигат някои продавачи, за да продадат имота си

09:26 | 02.12.08 г.

Всички са чували за екстремни спортове като бънджи скокове, но един британец, Джонатан Блейн, създаде нова дисциплина – екстремно продаване на имоти, пише Daily Telegraph.

Доскоро имотът на Блейн, който има пет спални и се намира на брега на река в южната част на графство Девън, би се продал бързо и вероятно би му донесъл много над ориентировъчната цена от 1,5 млн. паунда. Все пак имотът има частен кей, тераса над реката и редица високотехнологични уреди.

Предвид днешната ситуация на пазара обаче Блейн е назначил, както сам се изразява, международен експерт – себе си.

„Брокерите на имоти имат остарял подход. Трябва им бизнес мислене – това, което аз имам“, обяснява той.

Блейн е бизнес консултант, като сред клиентите му са BBC, Royal Bank of Scotland и Apple, по информация от сайта му.

„Не може да промените пазара на имоти, но може да изкарате най-доброто от лошия жребий“, настоява Блейн. „Брокерите на имоти си имат формула: описани подробности за имоти, реклами в местната преса, поставяне на снимки в сайт. Досега това работеше, но внезапно вече не е достатъчно. Необходими са много други умения за продажба, но брокерите не ги притежават“.

За да докаже теорията си, той е създал сайт за продажбата на имота, пуснал е онлайн реклама, която излиза при резултатите от търсене с Google и е направил 10-минутен клип за имота за YouTube със снимки от района и интервю с архитекта. Освен това е направил онлайн книга за мястото, която може да се изтегля от интернет и е писал на изпълнителните директори на 1000 британски компании с обяснение защо трябва да купят имота като място за почивка.

Пуснал е и малки реклами в националните вестници и през декември планира да организира щанд, на който да представя имота си, по време на коледните разпродажби в Хенли, където живее, когато не е в Девън.

Блейн е ангажирал и две агенции за имоти, защото „това е маршрутът, който купувачите ползват“.

От британския вестник дават и примери до какви крайности стигат други продавачи на имоти:

- Предприемачът от Съри Кевин Шийла е построил вила в Испания и е изпратил 32 хил. електронни съобщения, за да я регистрира за продажба в сайтове от цял свят.

- Бизнесменът от Есекс Рик Хил „дава“ жълт автомобил Lamborghini, който струва 150 хил. паунда към имота си за продажба в Хоксли, който предлага за 1,15 млн. паунда.

- Агенция за имоти от Глазгоу обяви „ден за разпродажба“ на имоти на стойност 16 млн. паунда със средна отстъпка в цената от 22,5%.

- Шестима различни продавачи се опитаха да организират лотария, която да покрие цената на имотите им, но от британската комисия за хазартните игри разследват доколко подобни мероприятия са легални.

- Предприемачът и брокер на имоти от Плимут Дейвид Тратен приема яхти и коне като частична размяна за жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 08.09.22 г.
fallback