fallback

Адванс Терафонд стартира проект за комасация на земи в област Ловеч

Първоначално проектът ще обхване комасация на 7 000 дка селкостопанска площ в землището на с. Катунец

10:52 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Адванс Терафонд АДСИЦ стартира първия проект у нас за реална комасация по Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи в частта му за уедряване на земеделски земи, съгласуван с Правителствена служба за управление на водите и земите на Кралство Нидерландия (DLG), съобщават от комапнията.

Проектът ще се реализира на територията на село Катунец, област Ловеч, и ще се осъществи по споразумение заедно с всички заинтересовани частни собственици в землището.

Първоначално проектът ще обхване комасация на 7 000 дка селкостопанска площ в землището на с. Катунец. Допълнително в проекта може да се включи всеки собственик със своята земя в землището, преди да е окончателно изработен планът за уедряване. Земеделските земи в землището ще бъдат разделени на зони по интереси между собствениците в зависимост от начина на трайно ползване на имотите, в зависимост от интересите на местната общност и според различните типове селскостопанско производство, които се развиват в землището.

Окрупняването ще се извършва чрез поземлено банкиране (покупко-продажби и замени на земеделски земи между собственици на земи в землището) и чрез формиране на отделни имоти и масиви с нови граници.

Инвестициите на Адванс Терафонд АДСИЦ в земеделски земи в конкретното землище до момента възлизат на около 1,5 млн. лв. за обработваеми земи . Срокът за реализация на проекта е година и половина като се очаква той да бъде финализиран през месец март 2010 г. Разходите, предвидени от Адванс Терафонд АДСИЦ за неговата реализация през 2009 г., са в размер на близо 200 000 лв.

От страна на държавата, партньор в проекта е Министерство на земеделието и храните, което ще окаже експертна помощ и ще предостави безвъзмездно актуални материали и данни, съхранявани от органите на поземлената собственост. За оказване на допълнителна консултантска помощ и изготвяне на анализи на ефективността на процедурите в комасационния проект ще вземе участие и DLG - Правителствена служба за управление на водите и земите на Кралство Нидерландия. Тяхната дейност ще бъде заплатена изключително от холандското правителство, се казва още в съобщението.

Към края на октомври 2008 г. Адванс Терафонд АДСИЦ притежава 259 900 дка земеделска земя и 138 дка градска земя. Средната цена на портфейла от земеделски земи на дружеството с всички разходи е 235 лв. на декар. Адванс Терафонд АДСИЦ притежава земи за около 106 млн. лв.

От началото на деншната борсова сесия акциите на компанията бележат ръст от 4,9 на сто до 1,05 лв. за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:44 | 08.09.22 г.
fallback