fallback

Престижните имоти в Париж може да поевтинеят с 20%

Няколко сделки за милиони са пропаднали, защото купувачите не са получили банкови заеми

16:04 | 28.11.08 г.

Цените на престижните имоти в Париж са паднали с между 10% и 12% от септември насам и ще трябва да паднат с приблизително още толкова, за да се активизира пазарът, смята Паскал Констанс, директор на отдела за имоти на Sotheby’s в Париж.

„Продавачите трябва да са реалистични относно това какви цени могат да очакват, а купувачите трябва да осъзнаят, че това не е паническа продажба и че тези имоти винаги ще имат определена стойност. Мисля, че ще стигнем до спад от около 20%“, е заявила Констанс на пресконференция в Париж, цитирана от Bloomberg.

По думите й през първата половина на годината цените са се повишили с 10%, така че спадът от септември насам просто е върнал пазара на нивата от 2007 г.

Приходите на Sotheby’s от продажби на имоти във Франция са се удвоили през първата половина на 2008 г. След това през септември и октомври пазарът е замръзнал заради финансовата криза и спирането на банковото кредитиране.

Две продажби на имоти в границите между 2 млн. и 4 млн. евро на имоти в Лазурния бряг са пропаднали, защото руснаците, които са искали да ги купят, не са получили банкови заеми, посочват от компанията. Друг руски купувач е отложил сделка в Париж на стойност 10 млн. евро заради падащите капиталови пазари.

Според Констанс през ноември има признаци за подобрение заради завръщането на американски клиенти, които са отсъствали от френския пазар на имоти две години, но сега отново излизат на сцената след възстановяването на долара.

Отделът за имоти на Sotheby’s посредничи само при сделки за най-малко за 1 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
fallback