fallback

Тристайните апартаменти в Букурещ с 20 хил. евро по-евтини спрямо януари

Най-резкият месечен спад за годината е 5% през ноември

11:47 | 28.11.08 г.

Тристайните апартаменти в Букурещ са поевтинели с 15% от началото на годината, като средната цена за жилище, построено между 1980-90 г., е достигнала 1 686 евро на кв. м през ноември, сочи индекс на Ziarul Financiar за недвижимите имоти. 

През януари офертната цена на тристаен апартамент в Букурещ с квадратура 70 кв. м е била средно 140 хил. евро, а през ноември тази цена е достигнала 118 хил. евро, което е повече от 20 хил. евро по-малко. Анализът се базира на офертни цени от сайта anuntul.ro.

През последните шест месеца цените са се понижавали с по 2 до 3% месечно след застой и дори леки повишения по-рано през годината. Цената, по която реално се сключва сделката, може дори да е с 20% по-ниска, пише изданието.

Най-резкият месечен спад е регистриран през ноември, като средната цена на апартамент старо строителство през месеца е с 5% по-ниска спрямо октомври.

Тристрайните апартаменти са загубили повече от 10% от цената си в повечето райони на Букурещ между януари и ноември, като само пет от анализираните 24 области са регистрирали спад от по-малко от 10%.

Най-сериозни са били пониженията от 20%, като в районите, в които са били регистрирани, апартаментите са поевтинели дори с 30-40 хил. евро. Апартаментите в районите, които са близо до центъра на града обаче са отбелязали леки ценови понижения от порядъъка на по-малко от 5%.

Индекс на Colliers International също е показал спад в цените на апартаментите в Букурещ. Според данни от индекса цените на апартаментите са намалели с 16% между януари и октомври на годишна база до 1 576 евро на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 09.09.22 г.
fallback