fallback

Нова ипотечна криза в САЩ - този път при бизнес имотите

Около 20 млрд. долара ще бъдат дължими следващата година в Щатите във връзка с ипотеки на офис комплекси, хотели и молове

10:56 | 28.11.08 г.

Пълният мащаб на жилищния колапс в САЩ все още не се е проявил, а вече са налице признаци на нова криза, която може да помете молове и хотели из цялата територия на Щатите, пише AP.

Въпреки силния старт на празничните покупки същите фактори, които отровиха жилищния пазар, сега действат върху бизнес имотите. Молове от Мичиган до Джорджия все по-често преминават в процедури по отнемане. Хотели от Аризона и Северна Каролина също са на път към неизпълнение на задълженията по ипотечни заеми.

Темпът на този процес се очаква да се ускори. Броят на просрочените плащания и неизпълненията ще се удвои, ако не и утрои, до края на следващата година, смятат анализатори от рейтинговата агенция Fitch.

„Може би сме съвсем в началото на проблема с ипотеките върху бизнес имотите“, казва Скот Трос, адвокат по въпроси с недвижими имоти от Ню Джърси.

Това е лоша новина не само за собствениците на имоти. Ипотеките върху бизнес имоти обикновено се теглят от компании, а не от отделни индивиди. Когато компаниите закриват дейността си, служителите загубват работата си. Градовете губят приходи от данъци. Бюджетите за училищата и социалните услуги също попадат под ударите.

Компаниите са преживявали много рецесии, но икономистите смятат, че следващата ще е прецедент по своята величина. В миналото, когато бизнесът е усещал затруднения, собствениците са преговаряли с банките или са рефинансирали заемите си. Но много банки вече нямат власт над кредитите, които някога са отпуснали. През последното десетилетие честа практика при банките е било комбинирането на ипотечни кредити и тяхната продажба на инвеститори. Пенсионни фондове, застрахователни компании и хедж-фондове са купували привидно сигурните ценни книжа и сега понасят огромни загуби.

За разлика от жилищните ипотеки, компаниите не изплащат заемите си в продължение на 30 години. Ипотеките на бизнес имотите обикновено се сключват за пет, седем или десет години, като най-голямото плащане е дължимо последно. Около 20 млрд. долара ще бъдат дължими следващата година в Щатите във връзка с ипотеки на офис комплекси, хотели и молове.

Най-сериозно е положението при търговските площи. Веригата за електротехника Circuit City и веригата за стоки за дома Linens 'n Things вече потърсиха защита от фалит, а вериги като Home Depot, Sears, Ann Taylor и Foot Locker затварят свои магазини.

Някои ще оцелеят, но тези собственици на имоти, чиито ипотеки са изисквали малко първоначално вложение, ще имат по-малък стимул да се противопоставят на кризата. Преди рефинансирането е било една възможност, но сега много от имотите струват по-малко, отколкото когато са били закупени. И тъй като инвеститорите вече отбягват покупка на ипотеки върху бизнес имоти, банките нямат желание да отпускат нови заеми за рефинасиране на тези, които са застрашени от отнемане.

Калифорния, Ню Йорк, Тексас и Флорида – щатите с висока концентрация на ипотеки на пазара на ценни книжа по данни на Fitch - са особено уязвими. В Тексас и Флорида вече са налице увеличен брой на необслужавани ипотеки, както и Мичиган, Тенеси и Джорджия.

Най-песимистичният сценарий изглежда по следния начин: Заради нежеланието на банките да го рефинансират даден търговски център преминава в процедура по отнемане. Никой не може да купи мола, тъй като банките няма да отпуснат ипотечен заем освен ако инвеститорите не решат да купят ипотеката.

„Кредитните пазари са замразени“, казва адвокатът Майкъл Гамбоу. „Хората нямат желание да поемат рискове. Те не купуват нищо.“

Акциите на много от застрахователните компании се понижават заради опасението, че те са твърде обвързани с ипотеките на бизнес имоти.

„Системата никога не е била тествана за по-дълбока рецесия,“ казва Кен Роузен, специалист в областта на недвижимите имоти.

Една от надеждите е била, че страната ще използва част от спасителния пакет на стойност 700 млрд. долара, за да купи нестабилните инвестиции от банки и застрахователни компании. Това е бил първоначалният план. Финансовият министър Хенри Полсън обаче се е отметнал от него, казвайки, че държавата вече не възнамерява да купува активи във финансово затруднение.

„Той създаде безпорядък на пазара с тази промяна в правилата,“ казва Роузен. „Това беше най-глупавото изказване на Земята.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
fallback