fallback

PwC: Европейското портфолио от имоти на Lehman е на стойност само $1 млрд.

С изключение на малко на брой ексклузивни активи, по-голямата част от имотите не струва повече от 100 млн. евро всеки

12:15 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

PricewaterhouseCoopers (PwC) е намалила оценката на европейското портфолио на фалиралата американска инвестиционна банка Lehman Brothers до 1 млрд. долара, в сравнение с предишните 15 млрд. долара, пише PropertyEU.

Като причина се посочват външният дълг на компанията и понижаващите се стойности на имотите.

Според PwC, която е поела продажбата на портфолиото, Lehman притежава повечето активи чрез смесени дружества с различни партньори, а много от тези смесени дружества имат значителен външен дълг.

С изключение на малко на брой ексклузивни активи, по-голямата част от имотите не струва повече от 100 млн. евро всеки, казват от PwC.

„Наред с това падащите цени на имотите по света поставят много активи от имоти под натиск, като портфолиото на Lehman не прави изключение и в този смисъл стойността на активите е всъщност под 1 млрд. долара“, казва Дан Шварцман, партньор в PwC.

Сумата от 1 млрд. долара не включва необслужваните кредити в портфолиото, чиято стойност компанията не е обявила.

Въпреки това мащабът на понижената стойност на активите вероятно ще разтърси индустрията. „Аз съм шокиран от тези данни“, казва Алесандро Бронда, директор „Инвестиционна стратегия“ в базираната в Брюксел Aberdeen Property Investors. „Предвид климата на падащи цени такова намаление се очакваше, но не и в тези мащаби. Въпреки това не може да се каже повече, без да се види целия списък от активи в портфолиото.“

Портфолиото, в което влизат както съществуващи сгради, така и проекти в етап на развитие, включва активи във Великобритания, Германия, Испания и Франция. Първият пакет имоти, вероятно ще излезе на пазара през януари, казва Шварцман, въпреки че от PwC тепърва ще съобщят точно кои активи ще бъдат обявени за продажба.

Той казва, че в момента над 300 инвеститори са проявили интерес към активите.

По думите на Бронда стойността на бизнес имотите в еврозоната се е понижила с 9% тази година, в сравнение със спад от 19% за Великобритания. В момента Aberdeen Property Investors изготвят прогнозите си за следващата година, като цените в еврозоната вероятно ще се понижат повече от тези във Великобритания, които вече са отчели значителна корекция, казва той.

Още по темата: Видео от среща на Клуб Investor.bg с Александър Петров, който е работил в Lehman

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
fallback