fallback

Citigroup: Банката сбърка с прекомерните инвестиции в имоти

Продавачи на късо и инвеститори, притеснени за качеството на активите на банката, са станали причина за спада в цените на акциите

09:21 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Изпълнителният директор на Citigroup Викрам Пандит е обвинил бившото управление на компанията, допуснало прекомерна експозиция към пазара на имоти, което е причинила загуби, довели до спасителния пакет, отпуснат от американското правителство за втората по големина банка в САЩ по размер на активите, съобщава Ройтерс.

„Това, което се обърка, беше, че имахме огромна концентрация, в смисъл че инвестирахме много от парите си за проекти в американски имоти”, казва Пандит. „Стигнахме дотук, като отпускахме кредити и вложихме пари в пазара на имоти в САЩ в размер, който може би беше по-голям в сравнение с това, което трябваше да направим по отношение на диверсификацията.”

В неделя правителството спаси Citigroup като се съгласи да поеме голяма част от потенциалните загуби от портфолиото от рискови активи на стойност 306 млрд. долара. Правителството инжектира 20 млрд. долара нов капитал в най-големия си опит да предпази голяма американска банка от фалит, пише изданието.

Citigroup отчете загуби от 20,3 млрд. долара миналата година, като много очакват още загуби от бизнеса й с кредитни карти и други области, свързани с глобалната икономическа криза.

Въпреки скорошното си повишение до над 6 долара на акция, книжата на компанията се сринаха със 79% тази година, след пика си от 29,44 долара миналата година.

Пандит е казал, че продавачи на късо и инвеститори, притеснени за качеството на активите на банката, са били сред тези, които са станали причина за спада в цените на акциите в последните сесии и че е важно ситуацията да бъде овладяна.

Той казва, че разбира защо някои хора, които не са запознати с индустрията, може да са много ядосани на това, което е станало.

Някои заможни инвеститори обаче са започнали или са обявили планове да започнат да купуват акции на Citigroup.

Мексиканска брокерска компания, контролирана от Карлос Слим, един от най-богатите хора в света, вложи около 150 млн. долара в близо 29 млн. акции на Citigroup между 19 и 25 ноември.

Също така саудитският принц Алуалид бин Талал миналата седмица каза, че ще увеличи дела си в банката до 5% от под 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
fallback