fallback

Нови апартаменти в Естония струват по-малко от строените пo съветско време

Строителните предприемачи прават отстъпки от 30-40% в цените на новите апартаменти

14:50 | 26.11.08 г.

Цените на новите апартаменти в Естония са изтласкани до ново дъно поради разпродажбите, които се осъществяват от строителни предприемачи като Merko, Arco Vara и YIT, пише Baltic Business News, цитирайки местния вестник Аripаev.

От Arco Vara са понижили цената на апартаментите в един от проектите си в близост до центъра на Талин до 900 хил. крони (57 500 евро), или с 34% под първоначалната цена. Общото понижение в цените възлиза на около 23 млн. крони (1,5 млн. евро).

Отстъпки от 30 до 40% в цената на новите апартаменти означава, че в някои случаи те струват по-малко от апартаменти, построени преди 1991 г.

Компанията NCC Ehitus предлага нови апартаменти за 17 500 крони на кв. м (1118 евро/кв. м), което е точно толкова, колкото хората са плащали за реновирани апартаменти през съветско време.

Един от най-големите строителни предприемачи в Естония Merko е съобщил, че е понижил цените с 30-40% на апартаментите в три свои проекта.

Друг строителен предприемач в страната пък е създал сайт, на който предлага десетки апартаменти на намалена цена. Компанията е намалила цената на нови двустайни апартаменти от 1,5 млн. крони на 900 хил. крони. За сравнение, едностайните апартаменти струват 775 хил. крони.

Според представител от агенцията за имоти Pindi Kinnisvara подобна разпродажба е нов феномен, тъй като доскоро строителите са се надявали, че забавянето на пазара на имоти няма да продължи повече от 18 месеца. „Колапсът на световните финансови пазари разби тези илюзии и строителните предприемачи, които ползват значителен заемен капитал, сега се надпреварват да продават активите си,“ казват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
fallback