fallback

Цените на жилищата в САЩ се сринаха с рекордните 17,4% през септември

Спрямо август поевтиняването на жилищата е с 1,8 на сто

16:45 | 25.11.08 г.

Цените на еднофамилните жилища в САЩ се сринаха с рекордните 17,4% през септември на годишна база, сочат данните от индексите Standard & Poor's/Case-Shiller.

Индексът, който включва 20 градски района в Щатите, пада с 1,8% през септември спрямо август, посочват от S&P в съобщение, цитирано от Ройтерс.

Индексът, който се базира на данни за 10 градски района, отчита месечно понижение от 1,9% и годишен спад от 18,6%, което също е рекорд.

Данните не са коригирани спрямо сезонни фактори, затова анализаторите предпочитат да се фокусират върху годишните изменения.

На тримесечна база също се регистрира ускоряване на темповете на поевтиняване на жилищата в САЩ. През третото тримесечие спадът в индекса S&P/Case-Shiller U.S. National Home Price Index е с рекордите 16,6% спрямо третото тримесечие на 2007 г. За второто и първото тримесечие бяха регистрирани годишни понижения от 15,1% и 14% съответно

„Сътресенията на финансовите пазари оказват допълнителен натиск върху жилищния пазар, вече дестабилизиран от собствените си фундаменти“, коментират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 10.09.22 г.
fallback