fallback

Искат спиране на строителството на 14 сгради край „Ботевградско шосе“

Нивото на подпочвените води в района е високо, няма доклад по ОВОС, а инфраструктурата не може да поеме трафика около новите сгради

14:02 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията по околна среда на Столичния общински съвет (СОС) ще иска становище от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) по повод на даденото разрешение за строеж на три осеметажни, седем двуетажни и четири едноетажни сгради с подземни паркинги на четири нива по северната страна на бул. „Ботевградско шосе“.

Съветниците от комисията решиха още да препратят сигнала на живеещите в район „Подуяне“ граждани и становището на районната администрация до комисията по устройство на територията на СОС.

По думите на районния кмет Ева Митова, цитирана от БТА, проблемът с предвижданото застрояване на зелените площи на булеварда е от 2004 г., когато Столичният общински съвет срещу 17 нови жилища е отстъпил правото на строеж върху зелената площ на фирма „Стройкомерс 2004“. Според Ева Митова в направените от фирмата геоложки проучвания няма информация за нивото на подпочвените води в района, което е високо.

Веска Георгиева - директор на Столичния инспекторат, заяви, че въпреки изричните разпоредби на закона не е направен и доклад за ОВОС на предвиденото строителство, тъй като по площ то е много над площта, за която не се прави такава оценка.

Присъстващите на заседанието представители на гражданите от съседни два жилищни блока посочиха, че според проекта вътрешнокварталната улица „Плакалница“ трябва да поеме потока от автомобили на живеещите или на работещите в предвидените за строителство сгради, което поради мащаба й е невъзможно. Освен това нивата на запрашаване в квартала ще се повишат многократно, смятат гражданите.

По думите на общинския съветник Атанас Черешаров единственият начин да се протестира срещу издаденото разрешение за строеж е по съдебен път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
fallback