fallback

Фондовете за имоти в Азия разполагат с 10 млрд. долара неизползван капитал

Някои смятат, че азиатските фондове за имоти имат на разположение до 16 млрд. долара, за които чакат пазарът да достигне дъното

14:19 | 24.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските фондове за имоти разполагат с неинвестиран капитал на стойност 10 млрд. долара в очакване на още по-рязък спад на пазара на имоти в региона, съобщава Financial Times.

Някои обаче са се впуснали в „надпревара с времето”, както се изрази един изпълнителен директор, пише изданието.

„Имаме ясна програма да похарчим този (капитал) и можем само да се надяваме, че пазарът ще достигне преди нашия краен срок своето дъно, което не се вижда на този етап”, коментира той.

Докато пазарите на имоти в САЩ и Европа започнаха да отслабват през лятото на 2007 г., когато рисковото ипотечно кредитиране в САЩ за пръв път стана проблем, азиатските фондове продължиха агресивно да набират капитали, тъй като бяха оптимистично настроени, че кризата няма да се разпространи в този регион.

Миналия месец Merrill Lynch завърши привличането на 2,6 млрд. долара за своя първи фонд, насочен към имоти в Азия.

Morgan Stanley, който е един от крупните инвеститори на японския пазар на имоти, все още е в процес по набиране на няколко милиарда долара за фонд, който се очаква да бъде насочен към Азия.

Гордън Марсден, асоцииран директор в консултантската компания DTZ, смята, че има между 10 и 16 млрд. долара, привлечени за инвестиции в Азия през последните две-три години, които все още не са похарчени.

По думите му, когато нещата се преобърнат, „а те ще се преобърнат много бързо“, фондовете трябва да похарчат тези пари, защото в противен случай ще ги изгубят.

Въпреки това много директори смятат, че азиатският пазар е в своя начален етап на забавяне, цитирайки по-общите икономически трудности в региона, който се радваше на разцвет, продължил цяло десетилетие, пише изданието. Хонконг, Сингапур и Япония наскоро изпаднаха в рецесия.

LaSalle Investment Management, която управлява портфолио от имоти в Тихоокеанския регион на стойност 10 млрд. долара, също има на разположение капитал за инвестиции от 3 млрд. долара.

“Това е много добър период да разполагаш с капитал, когато пазарните условия са толкова трудни и ние го пазим много добре”, казва Дейвид Едуардс, регионален директор на LaSalle.

„Намираме се в начална фаза на корекция и ние не бързаме да инвестираме спешно.”

LaSalle има три години за инвестиция на своя капитал, но в сектора крайните срокове са различни за всеки фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 24.11.08 г.
fallback